Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A házasság titka a megértés
Szedenikné Horváth Mária és Szedenik József 1980. szeptember 6-án házasodott össze. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

A házasság titka a megértés

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– 1979-ben a Pannónia étteremben volt felszolgáló a nagybátyám, Sopron legendás pincéregyénisége, Szedenik Jenő, én pedig a Pannónia sörözőben dolgoztam – kezdte Szedenik József. – A Pannónia abban az időben menő hely volt…

– Nekem pedig a mai Liszt-központban lévő könyvtár kölcsönző részében volt a munkahelyem, általában este nyolc óra körül végeztem – folytatta Szedenikné Horváth Mária. – Egyszer éppen elment az orrunk előtt a busz, ráadásul még az eső is esett, úgyhogy a barátnőmmel bementünk a Pannónia sörözőbe, ahol Jocóval a szó szoros értelemben összeakadt a tekintetünk.

Néhány héttel később József a kollégáival felment az akkori Fenyves Szálloda éjszakai bárjába, ahol Marika éppen egy születésnapot ünnepelt a barátaival. Ekkor már nemcsak összeakadt a két fiatal tekintete, hanem Jocó fel is kérte táncolni Marikát.

– Ettől kezdve rendszeresen találkoztunk, fél évvel később Jocó feladta az albérletét is, és odaköltözött a mi lakásunkba, ugyanis meghalt az édesanyám, majd hamarosan az édesapám is.

1980. szeptember 6-án házasodtak össze a fiatalok a Szent István-templomban, majd a 120 fős lakodalmat a Pannóniában rendezték.

– Miskolctapolcára mentünk nászútra, de ez éppoly emlékezetes számunkra, mintha egy luxus mediterrán hajóúton töltöttük volna a mézeshetünket – fogalmazott Szedenik József. – Én akkoriban nagyon sokat dolgoztam, jól esett a pihenés, különösen úgy, hogy egész nap együtt lehettem ifjú feleségemmel. Nagy öröm és boldogság volt, amikor szinte napra pontosan két évvel később megszületett Krisztina lányunk, így lett teljes és harmonikus a családunk.

– Egy vendéglátós férj esetében a hosszú és boldog házasságnak valóban van titka, ez pedig a tolerancia, a megértés, hisz Jocó rendszerint nemcsak a hétvégéket nem töltötte otthon, de még a karácsony szent estéjére is úgy esett be, a szilveszterről nem is beszélve – mondta Marika.

– Valóban így volt, féléves koráig szinte csak alva láttam a kislányunkat, hisz amikor elmentem, még, amikor hazaértem, pedig már aludt. De ha a titokról esik szó, akkor felidézek egy a házasságunk elején kapott bölcs útravalót: meg kell tanulni harag nélkül vitatkozni, ehhez tartjuk magunkat – zárta József.

Szedenikné Horváth Mária 1956-ban született Sopronban. Az érettségit követően a városi könyvtárban dolgozott, több mint három évtizede pedig a családi vállalkozásukban tevékenykedik.

Szedenik József 1956-ban született Nemeskéren. Az egykori bánfalvi Nika vendéglőben kezdte szakmai pályafutását, összesen húsz évet töltött a vendéglátásban. Feleségével együtt ma ő is a családi vállalkozásban dolgozik. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.