Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Készüljünk adventre!
A keresztény szokásoknak megfelelően három lila és egy rózsaszín gyertya díszíti a koszorút.Fotóillusztráció

Készüljünk adventre!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Idén december 3-ára esik advent első vasárnapja, így azoknak, akik még nem készítették el vagy vásárolták meg az ünnepi koszorújukat, épp ideje gondoskodniuk róla.

Vannak, akik az adventi koszorú kérdéskörét leegyszerűsítik azzal, hogy előveszik a megszokott karácsonyi táljukat, amibe már csak négy gyertyát kell venniük. Mások a bonyolultabb megoldást választják, és maguk fonnak természetes anyagokból koszorút.

– Az adventi koszorút általában szalmaalapra készítjük, amit érdemes eltennünk a következő évekre is – ajánlja Zügn Judit virágüzlet-tulajdonos. – Miután az ágacskákat felvagdostuk, dróttekercs segítségével sorról sorra haladva körbefonjuk a koszorút fenyővel, tujával, borókával vagy vegyesen. Az örökzöldek játéka ugyanis rendkívül egyedivé varázsolhatja az alkotásunkat. Nagyon fontos, hogy a gyertyák stabilan álljanak az alapon. Valamivel költségesebb, viszont biztos megoldás, ha koszorúalapba szúrható gyertyatüskéket vásárolunk. Ezeket célszerű még ragasztópisztollyal is az alaphoz rögzítenünk. A gyertyák klasszikus elhelyezési módja az, ha a koszorú négy oldalára tesszük a négy gyertyát egymással szemben.

Hagyományosan a négy gyertya mellé kerül négy masni is, de ehhez nem kell feltétlenül ragaszkodnunk. A keresztény szokásoknak megfelelően három lila és egy rózsaszín gyertya díszíti a koszorút. A szupermarketekben és a virágboltokban az ünnepi dekorációk kifogyhatatlan tárháza áll a rendelkezésünkre, így a koszorúnkat díszíthetjük akár angyalkákkal, kerámiaházikóval, hópihékkel, csillagokkal, mikulással, manókkal és sok minden egyébbel is.

– Én a hagyományos és a természetes koszorúkat tartom a legszebbnek, ezért a sajátomat a kertemben és az erdőben gyűjtött termésekkel, bogyókkal dekorálom – tette hozzá Zügn Judit. – Mivel nincsenek szabályok, a díszítésnek csak a fantázia és a jó ízlés szab határt. A díszítőelemeket rögzíthetjük drótozással is a koszorúhoz, de sokkal egyszerűbb – a legtöbb kézműves háztartásában fellelhető – ragasztópisztollyal.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...