Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hűsítő források a parkerdőben (II.)
Pedagógus-forrás Fotók: Németh Péter

Az első átfogó, részletes munkát dr. Firbás Oszkár készítette el

Hűsítő források a parkerdőben (II.)

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A Soproni Parkerdőben napjainkban több mint 30 kiépített forrás vízével hűsíthetik magukat a kirándulók. A kedveltebb forrásokat bemutató írásunk második része következik.

A Pedagógus-forrást korábban Jávor-forrás néven ismerték, mert egy hegyi juhar gyökerei közt ered. A Kecske-patak völgyében található, ma már foglalt forrás. Megközelíthető a zöld + jelzésű turistaúton. Közelében jól felszerelt pihenőhely várja az idelátogatókat. A forrás nevéhez híven iskolapadszerű ülőhelyek és katedra is megtalálható itt.

A Fehér Dániel-forrás a Rák-patak völgyében található, közvetlenül Görbehalom előtt a brennbergi út mellett. A névadó európai hírű erdész, talajbiológus, egyetemi tanár volt. A forrást az Erdészeti Technikum és az Erdőgazdaság alakította ki 1962-ben.


A Béla-forrás a hegyvidék egyik legfiatalabb forrása. 1992-ben készítették a Scarbantia Sport Egyesület természetjárói. Nevét a természetjáró egyesület egyik lelkes tagjáról, Szeverényi Béláról kapta. A Tolvaj-árok alsó részén található, megközelíthető a kék+ jelzésű természetismereti tanösvényen.


A soproni hegyvidéken a jelentős forrásnak számító Természetbarát-forrás első kiépítése a Természetbarátok Turista Egyesület nevéhez fűződik. A Castanea Környezetvédelmi Egyesület a forrást a Holland Királyság támogatásával 2003-ban felújította. A Fáber rét környékének vízgyűjtő területéről eredő bővizű forrás is táplálja a Szalamandra-tavat.


Forrás: A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. gondozásában megjelent A soproni hegyvidék forrásai című kiadvány.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...