Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hűsítő források a parkerdőben (II.)
Pedagógus-forrás Fotók: Németh Péter

Az első átfogó, részletes munkát dr. Firbás Oszkár készítette el

Hűsítő források a parkerdőben (II.)

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A Soproni Parkerdőben napjainkban több mint 30 kiépített forrás vízével hűsíthetik magukat a kirándulók. A kedveltebb forrásokat bemutató írásunk második része következik.

A Pedagógus-forrást korábban Jávor-forrás néven ismerték, mert egy hegyi juhar gyökerei közt ered. A Kecske-patak völgyében található, ma már foglalt forrás. Megközelíthető a zöld + jelzésű turistaúton. Közelében jól felszerelt pihenőhely várja az idelátogatókat. A forrás nevéhez híven iskolapadszerű ülőhelyek és katedra is megtalálható itt.

A Fehér Dániel-forrás a Rák-patak völgyében található, közvetlenül Görbehalom előtt a brennbergi út mellett. A névadó európai hírű erdész, talajbiológus, egyetemi tanár volt. A forrást az Erdészeti Technikum és az Erdőgazdaság alakította ki 1962-ben.


A Béla-forrás a hegyvidék egyik legfiatalabb forrása. 1992-ben készítették a Scarbantia Sport Egyesület természetjárói. Nevét a természetjáró egyesület egyik lelkes tagjáról, Szeverényi Béláról kapta. A Tolvaj-árok alsó részén található, megközelíthető a kék+ jelzésű természetismereti tanösvényen.


A soproni hegyvidéken a jelentős forrásnak számító Természetbarát-forrás első kiépítése a Természetbarátok Turista Egyesület nevéhez fűződik. A Castanea Környezetvédelmi Egyesület a forrást a Holland Királyság támogatásával 2003-ban felújította. A Fáber rét környékének vízgyűjtő területéről eredő bővizű forrás is táplálja a Szalamandra-tavat.


Forrás: A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. gondozásában megjelent A soproni hegyvidék forrásai című kiadvány.

Kapcsolódó cikkek

Hogy tiszta maradjon a város!

Hogy tiszta maradjon a város!

2023. 11. 22. | Köves Andrea

Sopron élen jár a szelektív hulladékgyűjtésben. A város területén 26 szelektív sziget várja a lakosságot, az a hulladék pedig, ami nem helyezhető el e...

Készüljünk adventre!

Készüljünk adventre!

2023. 11. 22. | Madarász Réka

Idén december 3-ára esik advent első vasárnapja, így azoknak, akik még nem készítették el vagy vásárolták meg az ünnepi koszorújukat, épp ideje gondos...