Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hogyan marad meg az áfonya?
Az áfonya nagyon kényes növény, a meszes talajt sem szereti.

Hogyan marad meg az áfonya?

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az áfonyát rengetegen szeretik fanyar és rendkívül egészséges gyümölcse miatt. Sokan próbálkoznak az otthoni nevelgetésével is, ám az nem is olyan egyszerű.

A dísznövénykertészeket rendre felkeresik azzal a kertbarátok, hogy vettek egy-két tő áfonyabokrot, kiültették, majd besárgult, és ledobta a leveleit. Mit kell tennünk annak érdekében, hogy megmaradjon?

– Az áfonya nagyon kényes növény – osztotta meg velünk tapasztalatait Kónya Kristóf erdész, parképítő és -fenntartó, valamint dísznövénytermesztő technikus. – Ha nem akarjuk, hogy rövid időn belül elpusztuljon, szem előtt kell tartanunk, hogy egyáltalán nem bírja a meszet. Sopronban viszont meszes a talaj, csak a Lövérek bizonyos részein található az áfonyának megfelelő, savanyú föld. Éppen ezért kiskertekben nagyméretű (például 40 literes) cserépbe, natúr/ litván tőzegbe célszerű ültetni a kívánt, 4,5-ös pH-érték eléréséhez. Meg fogja hálálni a növény, ha a bokor alá fenyődarálékot is szórunk, az ugyanis megtartja a nedvességet.

Mivel városunkban a csapvíz szintén meszes, a legjobb, ha a növényt hordóban gyűjtött esővízzel öntözzük. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, locsolhatjuk csapvízzel is, de abba tegyünk 10 literenként egy deciliter ecetet. Mezőgazdasági boltokban kapható kifejezetten áfonyának való műtrágya, amit nyáron érdemes rászórnunk a földjére.

– Rengetegféle áfonya van, az alacsonytól a magas bokrúig – tette hozzá Kónya Kristóf. – Egyesek ezek közül akár a kétméteres magasságot is elérhetik, a termés pedig elhúzható több fajtával is júniustól akár augusztus végéig. Az áfonyának sajátos metszési technikája van. A közelmúltban én is vásároltam húsz tövet, és úgy használtam ki a cserepüket, hogy mindegyik mellé 3–4 tő epret is ültettem. Az áfonyát tavasszal és ősszel kell ültetni. Mivel télálló, attól sem kell tartanunk, hogy a kései fagyok kárt tesznek benne. A rigók azonban különösképpen kedvelik, éppen ezért ajánlott madárhálóval körbekerítenünk a töveket.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...