Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hívatlan vaddisznók
Az állatok miatt csupa hepehupa Gyürü Béláné kertje is Fotó: Németh Péter

Az erdők közelében élők ne etessék az állatokat!

Hívatlan vaddisznók

| Cziráki Viktória | Zöld Sopron

Egyre több vaddisznó merészkedik a Lövérek magasan fekvő kertjeibe. A tulajdonosok dühösek, hiszen a földet feltúrják, a növényeket tönkreteszik az állatok. A lövérekbeliek nem szívesen találkoznának a vaddisznókkal alkonyatkor.

– Nézze, itt is, ott is egy-egy lyuk! Már nem is számolom, hányadszor drótoztuk vissza a kerítést, amit szinte heti rendszerességgel tépnek fel újra és újra a vaddisznók – mutatta Csalogány közi kertjének kerítését Gyürü Béláné. – A telek szinte romokban, virágot ültetni képtelenség, hiszen csupa hepehupa a talaj, mintha most ástuk volna fel. Ráadásul a nagyobb növények gyökerét elrágják a vaddisznók, már több bokrom, tujám is odalett miattuk.

Sajnos amint egyik helyen befoltozzuk a kerítést, napokon belül elkészül az újabb átjáró. Alkonyatkor – épp miattuk – nem szívesen időzöm már kinn, de a szomszéd szokta mondani, hogy hallatszik a röfögésük. Nemcsak az én panaszom ez, az összes kerttulajdonos itt, a Taródi vár környékén napi szinten tapasztalja, amiről beszélek. Ki így, ki úgy próbálkozik megvédeni az ingatlanát a „betolakodóktól”, de sajnos itt dróthálós kerítést engedélyez az önkormányzat, ez semmiség egy megtermett vaddisznónak. Villanypásztort mégsem tehetünk a telekhatárra.


– Egyre gyakrabban kapunk bejelentéseket soproni lakóktól, hogy az erdővel szomszédos kertekbe bemerészkednek a vaddisznók, esetenként jelentős károkat okozva az udvarok pázsitjában vagy a kiskertekben – mondta el Ábrahám István, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgató-helyettese. – A vaddisznó belterületi megjelenése nemcsak Sopronra jellemző, a nagyobb erdőségekkel érintkező települések szinte mindegyikén találkozhatunk ezzel a problémával. Vadgazdálkodóként igyekszünk a vaddisznókat a várostól messzebb lévő részekre szoktatni rendszeres etetéssel, időnként terelővadászattal próbáljuk a vadat magasabban fekvő területekre szorítani. A Soproni Rendőrkapitányságtól rendszeresen kérünk eseti belterületi vadászati engedélyt a vaddisznók gyérítésére. E vadászatok végrehajtása azonban nagy szakértelmet, körültekintést és óvatosságot igényel.


– Fontos kiemelni, hogy sokkal egyszerűbb és célravezetőbb lenne a probléma kialakulásának megelőzése – folytatta Ábrahám István. – Ezért kérnénk az erdők közelében élőket, hogy ne etessék az állatokat, ne szórjanak ki a zöldterületre konyhai hulladékot, kerti nyesedéket! Mert a könnyen megszerezhető táplálékkal a közelbe csalogatjuk a vadat. A gondozatlan, felhagyott kertek aljnövényzetét le kell kaszálni, mert ezek sok esetben búvóhelyet nyújtanak a vaddisznóknak. A kerítéseket javítani kell, ha szükséges, a megerősítésüket is el kell végezni. A legtöbb esetben megoldást jelenthet a már meglévő drótfonatos kerítés lecövekelése, új építésénél a fonat földbe süllyesztése. Ezekkel a megoldásokkal megakadályozzuk, hogy a vaddisznó a kerítést felfeszítse, majd alatta átbújjon.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...