Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Helikopteres felderítés
Helikopterrel egy megyét egy–két nap alatt végig lehet pásztázni Fotó: MTI – Komka Péter

Helikopteres felderítés

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Már nyolcadik alkalommal derítik fel helikopterrel a parlagfüvet Győr–Moson–Sopron megyében, múlt héten két nap alatt mintegy 361 ezer hektárt vizsgáltak át a szakemberek.

A légi felderítés az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb módszer, hogy megtalálják a parlagfűvel fertőzött területeket a szakemberek. A gépen növényvédelmi felügyelők ülnek, akik már messziről felismerik a sárgás, világoszöld színű gyomnövényt. Csütörtökön Pérről szállt fel a helikopter.  

– Évenként változik a fertőzött területek száma és nagysága – mondta a helyszínen Szemerits Attila, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője. – Idén azt tapasztaltuk, hogy a tarlóhántást és a tarlóápolási munkákat a gazdák időben elvégezték, ez azért lényeges, mert az elmúlt években a legtöbb fertőzést tarlóterületeken találtuk.

Mint arról a Soproni Témában beszámoltunk, tavaly a megyében 8,1 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki, 185 hektáron volt erős a parlagfű-fertőzöttség. A szakügyintézők 87 helyszíni jegyzőkönyvet vettek fel, ami 137 helyrajzi számot érintett. A növényvédelmi bírság összege átlagosan 50–150 ezer forint között mozgott, a legsúlyosabb 870 ezer forint volt.

A következő napokban az előrejelzések szerint tovább emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja: országszerte elérheti a nagyon magas szintet, sőt az erősen fertőzött területek közvetlen környezetében extrém magas is lehet – közölte a tiszti főorvos. A parlagfűre érzékenyek tünetei állandósulhatnak, illetve erősödhetnek. Így előfordulhat tüsszögés, náthajellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torokviszketés, torokköszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet. 

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...