Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Halaszthatatlan őszi teendők
– Ilyenkor szoktam szétválasztani az évelő növényeket, például a pünkösdi rózsákat, az íriszeket és a liliomokat – mondta Mogyorósi Rita, aki virágvölgyi kertjével többször, így idén is megnyerte a Virágos Sopronért versenyt. Fotó: Filep István

A fűnyírásokból megmaradt nyesedék is remekül hasznosítható

Halaszthatatlan őszi teendők

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Szeptember végén van néhány tennivaló a kertben, melyeket ha elvégzünk, tavasszal élvezni fogjuk az előnyeit. Ilyen többek között a fák, bokrok elültetése, az ágyások előkészítése vagy az évelők szétválasztása.

Ahogy arról már részletesen írtunk, szeptember végéig érdemes elültetnünk a virághagymákat (Ültessük el a hagymákat! Soproni Téma, 2023. szeptember 6.). Ezzel célszerű megvárnunk, amíg a hőmérséklet 15–20 fokra csökken. Ne feledkezzünk meg a cserepes hagymásokról sem, ha szeretnénk majd a tavasz hírnökeiben gyönyörködni!

– Ősszel a legjobb a fákat, a cserjéket és a bokrokat is elültetni. Fontos, hogy utána alaposan öntözzük meg és lehetőleg mulcsozzuk is be őket – tudtuk meg Mogyorósi Ritától, aki virágvölgyi kertjével többször, így idén is megnyerte a Virágos Sopronért versenyt. – Ilyenkor szoktam szétválasztani az évelő növényeket, például a pünkösdi rózsákat, az íriszeket és a liliomokat. Már most előkészíthetjük az ágyásokat a következő évi kertészkedéshez mulcsozással és – akinek lehetősége van erre – talajtakarással. A lehulló faleveleket nem szállíttatom el, hanem a nagyobbakat fűnyíróval felaprítom, majd belegereblyézem az ágyásokba. Ezzel ugyanis segítem a hasznos talajbaktériumok munkáját; a levéltakaró megvédi az ágyásokat a fagyoktól, segít megtartani annak nedvességét, továbbá a rovaroknak is búvóhelyül szolgál.

Az utolsó fűnyírásokból megmaradt fűnyesedék is remekül hasznosítható ezzel a komposztálási módszerrel. A kései zöldségek, valamint a málna-, a szeder-, az egres- és a ribizlibokrok nyesésére is ősszel érdemes sort kerítenünk. Ha az őszi munkálatokat befejeztük, tisztítsuk meg a kerti szerszámainkat, és élezzük meg azokat!

– Nem tartom szükségesnek ilyenkor az évelők visszanyírását, ha ugyanis tavasszal kerítek erre sort, azok nyesedékeit is hasznosíthatom komposztálásra – tette hozzá a hobbikertész. – Amellett, hogy ezek a növények télen színesítik a kertemet, a magjuk eleségül szolgál a madaraknak, a talajt védik a kiszáradástól, és nehezebben fagynak el egymást támogatva. Augusztus után már nem ajánlatos az örökzöldeket sem megmetszeni, mivel a friss hajtásaik könnyebben elfagyhatnak. 

Próbálja ki kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...