Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyorsan terjedt  nyáron a parlagfű

Gyorsan terjedt nyáron a parlagfű

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A csapadékos és a meleg időjárási szakaszok váltakozása kedvezően hatott a gyomnövények, így a parlagfű fejlődésére, ezért idén erősebb fertőzöttséggel számolhattak a gazdálkodók.

A Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal adatai alapján már július végén előre lehetett jelezni, hogy az előző évekhez képest augusztusban és szeptemberben erőteljesebb pollenterhelésre számíthatunk.

– A külterületi mezőgazdasági területeken a gazdálkodók szakmai hozzáállása sajnos nem minden esetben volt kielégítő – kezdte Szemerits Attila, a kormányhivatal osztályvezetője. – Különösen a napraforgó-, a szója- és a tarlóterületek kezelésében észleltünk szakmai hibákat, ezeken ugyanis folyamatosan nagyon erős volt a fertőzés. Belterületeken továbbra is komoly problémát okoztak a pontszennyezések és az elhanyagolt ingatlanok, építési telkek, amelyek tulajdonosai az alapvető gyommentesítési műveleteket sem végezték el.

Nagy területeken a gyomirtó szerek alkalmazása és a mechanikai védekezés a legeredményesebb. Ahogy arról már sokszor írtunk, kis területeken a védekezés legegyszerűbb formája, ha a parlagfüvet gyökérzettel együtt eltávolítjuk a talajból.

– A hatósági eljárások és a bírságok kiszabása jelenleg is folyamatban van – tette hozzá az osztályvezető. – Eddig 1.647.000 forint növényvédelmi bírságot szabtunk ki társas vállalkozásoknak és magánszemélyeknek. Az átlagbírságok nagysága 50 és 100 ezer forint között mozog, az eddigi legnagyobb 225 ezer forint volt. A megelőzést rendkívül fontosnak tartjuk. Az idei és az elmúlt években a legnagyobb mértékű parlagfűfertőzést azokon a gabona- és repcetarlókon észleltük, amelyeken a termelők nem végezték el gondosan a tarlóápolási és -kezelési műveleteket, illetve növényvédelmi szempontból rosszul végezték el a napraforgó- és szójaterületek gyomirtását. A jövőben erre jobban oda kellene figyelniük.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...