Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fertő-part: új horgászhelyek
A megújult Barát-zsilip biztosítja a csatorna vízutánpótlását a Fertő tóból – a horgászok örömére. Fotó: Filep István

A Rákos-patak 130 centiméter mélységű lett a mederkotrás után

Fertő-part: új horgászhelyek

| Zöld Sopron

Jelentősen emelkedik a horgászhelyek száma a Fertő-parti beruházás eredményeként. A Rákos-patak mentén új partszakaszt alakítottak ki, egy zsilippel pedig megoldották a vízutánpótlást is. A fejlesztés azért is jelentős, mert az utóbbi években egyre többen horgásznak.

Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója mutatta meg a Fertő tavi vízitelepre bevezető út menti Rákos-patak partját a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület új elnökének. A patakot kikotorták és a túlsó partját járhatóvá tették a Fertő-part beruházás részeként, így a horgászok a jövőben itt tudnak majd halat fogni.

– Nagyon fontos volt, hogy amikor a fejlesztés részeként itt elkészül a közlekedőút, illetve a kerékpáros gyalogút, akkor a túloldalon tudjanak a horgászok hódolni a hobbijuknak – mondta Kárpáti Béla. – Ezt már a korábbi elnökséggel egyeztettük, és a jelenlegi új vezetőség ugyanúgy partner a tárgyalásokban. A közös munka eredményeként elkészült a tereprendezés, ami egyébként kotrással is egybekötve valósult meg. Ennek az a lényege, hogy a csatornának a haleltartó képessége nagyságrendileg megnőtt, mert ez egy nagyon eliszaposodott csatorna volt, és most százharminc centiméter mélységű lett.

A térségi horgászegyesületekkel folyamatosan egyeztetettek a beruházás kezdete óta, ennek eredményeképpen történt meg a csatorna rendezése is, amelyet a horgászok kérésének megfelelően alakítottak ki.

– Ez mélyebb vizet jelent, nagyobb haleltartó képességet, stabilabb, fenntartható vizes élőhelyet mind a halak, mind a horgászok számára – folytatta Magyar Szilárd, a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület elnöke. – A Rákos-patak-csatorna Fertő tóval történő közvetlen összeköttetését a megújult Barát-zsilip jelenti. Ennek segítségével még az aszályosabb időszakokban is magas, állandó vízszintet, fenntartható élőhelyet tudunk biztosítani.

A Sopron és Vidéke Horgász Egyesület felmérése szerint a környéken mintegy 2500 horgász hódol a szenvedélyének rendszeresen. Az egyesület elnöke elmondta: országosan kétszer annyian horgásznak, mint a pandémia előtti időszakban, ezért is fontos, hogy a sport körülményei folyamatosan fejlődjenek. 

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...