Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Fejlődő pályán a mezőgazdaság

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

– A mezőgazdaságban most nyugalom van, az ágazat fejlődési pályára állt. A kormány kiáll a gazdák mellett és megvédi őket – mondta el Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke.

– Az adatok is azt mutatják, hogy a magyar agrárium az elmúlt években fejlődési pályára állt – kezdte lapunknak adott összegzését Jakab István, a MAGOSZ elnöke. – A mezőgazdaságban ötvenezer fővel többen dolgoznak, mint 2010-ben. A feldolgozóipar pedig huszonkétezer új munkahelyet teremtett. Mindez nem csupán számokat jelent, hanem annak elismerése is, hogy az ágazatban megjelent az innováció, a nagy élőmunka-igényes termékek helyett minőségi magyar árut állítanak elő a vállalkozások, a családi gazdálkodók.


Jakab István kiemelte, a Földet a gazdáknak program keretében országszerte mintegy kétszázezer hektárnyi termőföld került a gazdákhoz.


– A következő időszak nagy kérdése lesz a 2020-tól érvényes új uniós agrárpolitika meghatározása – tért rá a jövőbeli feladatokra azt elnök. – Egyes brüsszeli hangok szerint csökkenteni kell a közösségi támogatás mértékét, így ellensúlyozva a Brexit okozta bevételkiesést, illetve a migráció miatti költségnövekedést. A magyar kormány szerint ez elfogadhatatlan! Ezen szándék végső soron azt okozza majd, hogy a gazdag országok a saját nemzeti jövedelmükből plusz forrást adnak a mezőgazdaságnak, a szegényebb államok pedig leszakadnak. Ez nem járható út, mi a gazdák mellett állunk! Továbbra sem engedjük, hogy külföldiek földet szerezzenek hazánkban. Ez ügyben peres eljárás is indult, de a kormányzat kitart az álláspontja mellett.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...