Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Egységes ellenőrzési rendszer

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Mi szükség volt matricákra, hiszen a kukákra pár évvel ezelőtt azonosító kódtáblácskákat kellett felhelyezni? – kérdezte szerkesztőségünknek küldött levelében olvasónk, aki a február 12-i lapszámunkban megjelent, Matricák a kukákra című közleményre reagált.

Az ügyben megkerestük a hulladék elszállítását végző Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási (STKH) Kft.-t. Válaszukban kifejtették: a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. országosan egységes ellenőrzési rendszert vezetett be. Ennek egyik része, hogy azonosító matricát kell felragasztani a kommunális gyűjtőedényekre. Március elsejétől pedig már figyelik, hogy mindez megtörtént-e.  

A közeljövőben azt is ellenőrzik, hogy valóban a közszolgáltatási szerződésben szereplő méretű kukát helyezik-e ki a házak elé.

A kódtáblás felvetésre a következő választ kaptuk: a hulladékgyűjtő edények adathordozóval (chip) ellátását az STKH 2014-ben Sopron mellett 39 településen vezette be. Időközben azonban jelentősen átalakult a hulladékgazdálkodás rendszere, a feladatot a NHKV Zrt. koordinálja, illetve a díjakat is ők szedik be. STKH jelenleg 260 településen látja el a hulladékelszállítással kapcsolatos feladatokat, az intézkedések 380 ezer embert érintenek.

Megtudtuk: ott, ahol a chipes rendszer működik, azt – a matricákkal együtt – jövőben is használni fogják.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...