Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az egészséges dióért
Fontos, hogy védekezzünk a nyugati dióburok-fúrólégy ellen, így megelőzhetjük a termés feketedését. Fotó: Soproni Téma-archívum

A permetezést már az első légy berepülésekor el kell végezni

Az egészséges dióért

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Vegyszeres vagy biológiai – ilyen módszerekkel védekezhetünk a dió feketedése ellen. A probléma jelentős térségünkben is.

A közelmúltban tartott előadást dr. Varga Mária növényvédelmi szakértő a nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezés lehetőségeiről. Mivel az eredményes kezelés alapja a permetezések időzítése, ezért sárga ragacsos lapokkal érdemes megfigyelnünk a rajzás kezdetét.

– A permetezést már az első légy berepülésekor el kell végezni, különösen akkor, ha napsütéses és meleg az idő – hangsúlyozta dr. Varga Mária. – Ebben az esetben a kártevő életszakaszai lerövidülnek: a rajzást 10–14 napon belül követi a párosodás, majd a tojásrakás. Mivel a légy a tojásait nagyrészt a dió zöld burkának héja alá rakja, így a kikelő lárvák ellen már nem tudunk védekezni.

Ha a rovarölő szer mellett döntünk, választhatjuk a felszívódó Mospilan 20 SP-t, a kontakt Karate Zeont, Lamdexet, Decist vagy más engedélyezett piretroidot, illetve egy természetes eredetű, szabad forgalomban is kapható hatóanyagot, a Laser Duplót. Időjárástól függően 7–8 permetezéssel jól vagy kielégítően meg tudjuk védeni a diófáinkat, ám a környezetkárosító hatás vitathatatlan.


– A vegyszer és a csalianyag együttes használata kevésbé káros a környezetre, és eddig kitűnő eredményt értek el vele – folytatta dr. Varga Mária. – A rajzásidők megfigyelése és a technológiai fegyelem betartása elengedhetetlen. Vegyszerként a Mospilan 20 SG, csaliként a Combi Protec alkalmazása ajánlott. A Mospilan 20 SG Laser Duplóval helyettesíthető. A permetezést lehetőleg a rajzás kezdetére, ezt követően 7–10 napon belül – a rajzás intenzitásának figyelembevételével – augusztus 10–15. közé időzítsük!

Aki a biológiai megoldást választja, annak nem lesz könnyű dolga, viszont óvja a környezetét. A kártevő báb ellen egy talajgombával lehet védekezni, ami a dióburokfúrólégy-bábok számára kedvezőtlen körülményeket idéz elő, ezáltal a legyek kirepülését ellehetetleníti. A kezelést május elején célszerű elvégezni, szigorúan betartva a technológiai előírásokat. A módszer két év megfigyelései során jó eredményt hozott.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...