Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Adja tovább, újítsa meg!
A Zöld Kezek Egyesület AddTovább ruhacsereprogramja már a Csízműhelyben is működik. Fotó: Filep István

A divatipar a három legszennyezőbb iparág egyike – ezt is vegyük figyelembe!

Adja tovább, újítsa meg!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A fogyasztói társadalom térhódításának köszönhetően szinte mindenkinek óriási mennyiségben halmozódnak fel felesleges ruhái. Mivel a ruhagyűjtő konténerek többsége megszűnt, kérdéses, hogy mit lehet ezekkel kezdeni.

Töretlenül működik a Zöld Kezek Egyesület AddTovább ruhacsereprogramja, sőt az idő előrehaladtával nemcsak az érdeklődés nőtt, hanem a helyszínek száma is: a Dekagramm csomagolásmentes boltban lévő állványon kívül most már a Csízműhelyben és hamarosan a Széchenyi István Városi Könyvtárban is válogathatunk a megunt, de még remek állapotban lévő holmik közül.

– Egyre ritkábban fordul elő, hogy nem megfelelő állapotban lévő darabokat adnának le az emberek – tudtuk meg Almási-Thomka Orsolyától, az egyesület elnökétől. – Azt is megértették, az a fő elvünk, hogy annyit hozhatsz, amennyit el is viszel. A helyszínbővítéssel és az időpontok változatosságával is azt igyekszünk elérni, hogy minél többen be tudjanak kapcsolódni a programba.

Még jó állapotban lévő ruhákat se vigyünk be a használtruha-üzletekbe, kivéve, ha ki van rájuk írva, hogy bizományi, hiszen ezeken a helyeken ruhát eladni, nem pedig vásárolni szeretnének. Szezonnak megfelelő, kifogástalan darabokat le lehet adni a Baptista Ponton (Várkerület 43.) és a Jótékonysági Bazárban (Kristály Üzletház), de sokszor a szociális intézmények is örömmel fogadják a jó állapotú ruhát. Aki egy kis pénzt is szeretne „csinálni” a „mégsem lett szerelem” darabokból, annak érdemes a különböző applikációkkal és a közösségi oldalakon lévő csoportokban próbálkoznia.

– Igaz, hogy már nem stoppolunk zoknit, de egy leszakadt gomb miatt még ne dobjunk ki egy hibátlan ruhát! – javasolta Almási-Thomka Orsolya. – Amit csak lehet, javítsunk meg, használjunk fel újra! – igyekszünk ezt a szemléletet erősíteni az emberekben, hiszen ma már köztudott, hogy a divatipar a három legszennyezőbb iparág egyike.

Hogy hova vigyük a már hordhatatlan ruhákat? Szociális intézményeknek semmiképpen se ajándékozzuk oda őket, mert – gondoljunk csak bele! – mi sem örülnénk neki, ha rászorulókként foltos, szakadt, esetleg piszkos holmikat kapnánk. Viszont érdemes figyelnünk a Zöld Kezek Egyesület Facebook-oldalát, ahol gyakran keresnek farmert, pólót újrahasznosítás céljából, illetve több helyen átvesznek használt ruhát rongyszőnyegekhez, géprongynak is. Az STKH által üzemeltetett zöldudvarokban is leadható a textilhulladék – a napi és az éves átvételi mennyiség korlátlan.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...