Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A virágok birodalmát építik
Kecskés Katalinék családi házak kategóriában érték el a második helyezést a Virágos Sopronért környezetszépítő versenyen. Fotók: Filep István

Kecskés Katalin: Az esélytelenek nyugalmával neveztem a környezetszépítő versenyre

A virágok birodalmát építik

| Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

Kecskés Katalin kertjében tavaly márciusban még markológéppel ásták ki a talaj felső 60 centiméterét képező agyagréteget. Az eltelt másfél évben férjével közösen szívvel-lélekkel telepítették és gondozták a területet, aminek meg is lett az eredménye…

Idén is népszerű volt a Virágos Sopronért környezetszépítő verseny, az eredményekről lapunkban is beszámoltunk (Virágruhában Sopron, Soproni Téma, 2023. szeptember 20.). Kecskés Katalinék családi házak kategóriában érték el a második helyezést. (Ezúttal az első Mogyorósi Rita lett, akit már többször bemutattunk a Soproni Témában, illetve Halaszthatatlan őszi teendők című írásunkban most is szerepel.)

– Idén vettem részt először a megmérettetésen, a férjem tudta nélkül adtam be a jelentkezésemet – mesélte nevetve Katalin. – Nem gondoltam volna, hogy sikerül megcsípni a 2. helyet. Erős volt a mezőny, így hatalmas megtiszteltetés ez számomra. Másfél éve kezdtük el betelepíteni a kertet, az esélytelenek nyugalmával neveztem.

Katalin és férje két éve költözött be a mostani házukba, az udvar rendbetétele azonban nem várt akadályokat gördített eléjük: agyaggal volt feltöltve a teljes terület. Markológéppel kellett kiforgatni az udvar talajának felső 60 centiméterét, hogy visszapótolhassák azt virágfölddel. Ezután kezdődhetett csak el a beültetés. – Helyi termelőktől is vásároltunk palántákat, de sokan adtak hagymákat a saját kertjükből – folytatta Katalin. – Kutyasétáltatás közben többen is kérdezték, hogy milyen virágokat ültettünk el eddig. Ezek után sokszor előfordult, hogy délután lógott a kerítésen egy zacskó tele hajtásokkal. A levenduláinkra különösen büszkék vagyunk, a Pannonhalmi Főapátságból származnak.


Kertjüket több mint 300 féle virág színesíti. Ezek között megtalálhatóak a kála, az írisz és a sásliliom különböző fajtái, illetve tulipánból és nárciszból közel 750 tővel büszkélkedhetnek.

Katalinék a kertépítés során a modernitást is előtérbe helyezték. – A férjem épületautomatizálással foglalkozik, ezért nekünk nemcsak a ház, hanem a kert is „okos”. Talajszenzorok monitorozzák a föld összetételét, így pontosan követhető, hogy mi az, amiből éppen hiány van – ismertette a kerttulajdonos. – Az öntöző is erre a rendszerre van rácsatlakoztatva, így sosem használ vizet feleslegesen. Nem nagyon szeretünk mesterséges anyagokat használni, inkább mulcsozunk, így próbáljuk javítani a talaj minőségét.

Katalin elmondása szerint kertjük sosem lesz kész, mindig lesz mit rajta szépíteni. Már az új célt is kitűzték maguk elé. – A kert végében lévő padnál futtatjuk be a kerítést rózsával. Tavasszal ültettük el őket, valamelyik már virágzott idén. Az idősek szeretnek időzni azon a padon egy hosszú séta után és valamiért mindig fordítva ülnek rajta… – zárta Katalin.

Kártevők ellen: A kerttulajdonos elmondása szerint többfajta madár – köztük védett is – fészkelte be magát a család udvarába. Tavaly egy erdei barna varangy is náluk lelt otthonra, illetve több mókusuk is van, őket etetik és itatják. Ennek köszönhetően nincsenek kártevőik. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...