Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A fametszés fortélyai
– Ha ritkább koronájú fát szeretnénk, akkor a vesszőket legalább a feléig vagy még rövidebbre vissza kell vágnunk – mondta lapunknak Kónya Kristóf. Fotó: Filep István

A korona formáját a növény igényeinek megfelelően alakítjuk ki

A fametszés fortélyai

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Eljött a gyümölcsfák és a bogyósgyümölcsök metszésének az ideje, ami az egyenletes terméshozam és a kívánt növekedési irány elérése miatt is fontos. A metszésnek sajátos technikája van, vagyis előzetes ismeretek nélkül nem érdemes nekilátnunk.

A metszés legfontosabb szakasza a fák életének első három éve: a megvásárolt oltványt ajánlott rögtön az elültetés után visszametszeni, majd évente egyszer megismételni a műveletet.

– A metszéssel befolyásolhatjuk a leendő fa magasságát és formáját – kezdte Kónya Kristóf erdész, parképítő és -fenntartó, valamint dísznövénytermesztő technikus. – Erősebb visszavágás esetén alacsonyabb törzsű fánk lesz, viszont ha nem nyúlunk hozzá, vagy csak visszacsípjük, magasabbra fog nőni, és létrán kell majd felmásznunk a termésért.


Ha ritkább koronájú fát szeretnénk, akkor a vesszőket legalább a feléig vagy még rövidebbre vissza kell vágnunk, ilyenkor ugyanis kevesebb rügy marad, amiből természetesen kevesebb hajtás is lesz. Ha viszont keveset metszünk le belőlük, akkor a sok rügyből sok apró hajtás növekszik, ami sűrű lombkoronát eredményez.

– A metszést tanulni kell, ugyanis megviselheti a növényt, ha szakszerűtlenül vágjuk vissza – folytatta Kónya Kristóf. – A korona formáját többnyire a növény igényeinek megfelelően alakítjuk ki. A legtöbb fát orsó alakúra metsszük, de például az őszibarackot tányér formájúra, hogy minél nagyobb felületen érje a terméseket az érlelő napfény. Tehát az, aki komolyan akar metszéssel foglalkozni, lehetőleg olvasson utána, de még jobb, ha egy hozzáértő megmutatja neki a folyamatot.


A gyümölcsfáknak eltérő metszésmódjuk van, melyet könnyen átlát az, aki az alapokat megérti. A cseresznyét és a meggyet érdemesebb megmetszeni, mivel hajlamosak a felkopaszodásra, ami nehezíti a termés leszedését. A szilvát viszont nem szabad túlságosan visszavágni. Arra is érdemes odafigyelnünk, hogy az elhanyagolt, idősebb fákat az első alkalommal csak óvatosan metsszük meg, mert megviselheti azokat, ha hirtelen sokat veszítenek a lombjukból. 

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...