Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zaklatott történetek
Az „Elfeledett soproniak – Arcok, sorsok, áldozatok” című kiállításon 35 zsidó család és 17 magánszemély története ismerhető meg, összesen 42 tablón. Felvételünkön Tárkányi Sándor, a tárlat k

Hatéves az Új-zsinagógában berendezett kiállítás

Zaklatott történetek

| P. Horváth László | Városi hírek

Az elmúlt hat évben több mint negyvenezer látogató tekintette meg az Új utca 11. szám alatti zsinagógában kialakított „Elfeledett soproniak – Arcok, sorsok, áldozatok” című kiállítást.

Hat évvel ezelőtt, 2014. május végén nyílt meg Sopronban, az Új utca 11. szám alatti, egykori középkori magánzsinagógában (úgynevezett Új-zsinagóga) az „Elfeledett soproniak – Arcok, sorsok, áldozatok” című kiállítás. A tárlat első része a soproni zsidó közösség több mint 700 éves zaklatott történetét beszéli el, majd családtörténeteken keresztül ismerteti meg a város lakóit azokkal a személyekkel, akik a ma is meglévő házakban éltek, dolgoztak, alkottak. A kiállításon 35 zsidó család és 17 magánszemély története ismerhető meg, összesen 42 tablón. A mártírok portréi 32 önálló vászonnyomaton jelennek meg. A kasírozott táblákon összesen 222 fotó és 114 korabeli dokumentum, továbbá 21 eredeti, holokauszttal kapcsolatos irat szerepel. A 7 múzeumi tárlóban több mint 160 tárgyat helyeztek el. Az elmúlt hat év során több mint negyvenezer látogató tekintette meg a kiállítást. 

A tárlaton soproni zsidó származású alkotók – dr. Pollák Miksa rabbi, történész, Pap Károly író, Kolb Jenő művészettörténész, Füredi Oszkár építész, dr. Csatkai Endre múzeumigazgató – munkássága is megismerhető.

– A kiállítás, illetve az installációk megalkotásakor az a cél vezetett bennünket, hogy az Új utca két zsinagóga közti szakasza a nap huszonnégy órájában a megemlékezés terévé, a lelkiismeret csarnokává váljon – mondta lapunknak Tárkányi Sándor, a kiállítás kezdeményezője. 

A kiállítás létrehozói

Tárkányi Sándor építész rendezte be a kiállítást, illetve kutatta fel a családtörténeteket, valamint megtervezte az építészeti koncepciót is. Az összegyűjtött dokumentumok alapján a családtörténeteket Tárkányi Eszter szerkesztette. A kiállított tárgyakat gyűjtötte, válogatta, a múzeumi tárlókat berendezte és feliratokkal ellátta Tárkányi Sándor és Huiber Edit.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.