Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Város hírek

Átépítették a hotel konyháját

2024 év elején teljes felújításon esett át a négycsillagos Hotel Sopron konyhája. A munkálatoknak köszönhetően a legmodernebb eszközökkel szerelték fel a konyhát, amely garanciát jelent arra, hogy továbbra is a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtják a vendégeknek, illetve mostantól több vendéget is ki tudnak szolgálni, ráadásul az üzemeltetés energiatakarékosabb lett a korábbinál.

Kempteni küldöttség

Thomas Kiechle kempteni polgármestert és a testvérvárosi küldöttséget fogadta szombaton a városházán dr. Farkas Ciprián polgármester. A németországi település és Sopron 1988 óta testvérváros, azóta töretlen az együttműködés a két önkormányzat, az egyházi, oktatási és közművelődési intézmények, kulturális egyesületek, művészeti csoportok között. 


Fotó: Filep István

Zöld Sopron

„A mi ügyünk”

– A 2002-ben elindított településfásítási program egyik célja, hogy ráébredjünk, a fák és az erdő a mi ügyünk, magunk is képesek vagyunk hozzájárulni, hogy szebb környezetünk legyen – mondta Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára felidézte, hogy a programmal 1500 települést értek el és 46 ezer fát ültettek 2,5 milliárd forintból. A folyamatot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, a faanyagot a Kiskunsági Erdőgazdaság állítja elő, a telepített fajok kiválasztásában pedig a helyi erdészetek nyújtanak szakmai segítséget.

Versel az erdő

A magyar költészet napja után két nappal rendezték meg a soproni parkerdőben a „Versel az erdő” elnevezésű túrát. A Soproni Vándorok Túraegylet elnökétől, Tömördy Szabolcstól megtudtuk: a 30-as években versfákat készítettek városunk erdőiben, erre emlékezve négy éve indították útjára a rendezvényt. A túrázók 6 kilométert tettek meg, és térkép alapján kellett megkeresniük azt a 16 állomást, ahová a szervezők előzetesen verseket függesztettek ki. Az egyes állomásokon a versekkel kapcsolatos kvízeket kellett kitölteni.

Fertő-táj vonatok

2024 áprilisa és augusztusa között Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV Zrt. Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között. A vasúttársaság elsősorban turisztikai céllal indított járatai célja, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel minél többen felkeressék az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar vagy osztrák oldalának településeit, látnivalóit.

Az első vonat április 13-án 9.08-kor indult el Sopron állomásról, a járatok augusztus 25-ig közlekednek szombaton és vasárnap. A vasúttársaság úgy állította össze a menetrendet, hogy optimális csatlakozási lehetőséget biztosít a Fertő-táj vonatokra a Győr (Budapest), illetve a Szombathely (Szentgotthárd) felől érkező turistáknak is.



Fotó: Filep István

Kultúra, művészetek

Mindenkinek van kedvenc verse

A magyar költészet napja alkalmából második alkalommal szerveztek felolvasó maratont múlt csütörtökön a Handler-technikumban, ahol új olvasósarkot is avattak.

– A program célja az volt, hogy a diákok körében népszerűsítsük a költészetet és az olvasást – tudtuk meg Orbán Júlia Radnóti- és Latinovits-díjas versmondótól, az iskola oktatójától.

A magyar költészet napja alkalmából a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza szervezésében József Attila Vasvári Pál utcai szobránál tartottak megemlékezést és koszorúzást, az Erdélyi Kör pedig könyvbemutatót szervezett április 11-re.

A legnagyobb magyar emléke

A Széchenyi-család emlékeit és relikviáit mutatja be egy új kiállítás a Széchenyi István Városi Könyvtár emeleti aulájában. A múlt keddi megnyitón részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester is. A tárlat május 11-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében, kedden és pénteken 10–18 óráig, szerdán és csütörtökön 10–16 óráig, szombaton pedig 10–13 óráig.

Búcsú a karnagytól

Nagyszabású koncerten adta át a karnagyi pálcát fiának dr. Friedrich András – 49 év után köszönt el a Juventus Koncert Fúvószenekar karnagya (erről korábban lapunkban is beszámoltunk: Új fúvószenekari vezetők, Soproni Téma, 2024. április 10.). A vasárnapi hangversenyen polgármesteri elismerő oklevelet adott át dr. Friedrich Andrásnak dr. Farkas Ciprán polgármester.

Sport

Soproni TÁVlatok futóverseny és túra

Az egyetemi botanikus kert volt a versenyközpontja a szombati Soproni TÁVlatok elnevezésű túra- és terepfutóversenynek. A megmérettetés része volt az 5 állomásból álló Terepkirály versenysorozatnak. Ez alkalommal az egyetemtől a Soproni-hegység magaslatain át vezetett a futók vagy túrázók útvonala. Futásban 14, 28 vagy maratoni, 42 kilométeres távot, míg túrázásban 40 kilométert lehetett teljesíteni. A gyerekeknek a botanikus kertben rendeztek kisebb futóversenyeket. Nekik a díjakat dr. Farkas Ciprián polgármester adta át. 


Fotó: Németh Péter

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.

Lopás?

Lopás?

2024. 04. 17. | Horváth Ferenc

Számomra egészen döbbenetes volt az a hír, miszerint Ausztriában bizonyos sebességhatárok átlépése után a rendőrség lefoglalhatja a vétkes autóját, és...