Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

| Városi hírek

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.

– Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – kutyát csak pórázon lehet vezetni, ezt írja elő az érvényes kormányrendelet – tájékoztatta lapunkat dr. Sárvári Szabolcs jegyző. – Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az irányítására, kezelésére és féken tartására képes. A tulajdonosnak biztosítania kell, hogy a kutya sem embert, sem más állatot nem harap meg.

Szájkosarat utcán akkor kell használni, ha az állat jellemzően agresszív. A közösségi közlekedésben viszont kötelező a szájkosár és a póráz is. Fontos, hogy természeti és védett területen sem szabad a kutyákat póráz nélkül elengedni. Élelmiszer-árusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – kutyát bevinni tilos. Az állattartónak mindig gondoskodnia kell arról, hogy megakadályozza a kutya megszökését.

Aki az előírásokat nem tartja be, az 5-től 50 ezer forintos helyszíni, illetve 5-től 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal büntethető.

– A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről mindenkor köteles eltávolítani – folytatta dr. Sárvári Szabolcs. – Aki erről nem gondoskodik, köztisztasági szabálysértést követ el, és ugyanúgy megbírságolható. Fontos, hogy a saját és a közösségünk érdekében betartsuk ezeket a szabályokat.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Módosul a buszmenetrend

Módosul a buszmenetrend

2024. 04. 17.

Az utazóközönség kérésére, javaslataik figyelembevételével az autóbusz-menetrendben május 1-től kisebb korrekciók lépnek életbe. Kérjük, figyeljék azo...