Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Winkler Oszkár-díj

| Munkatársunktól | Városi hírek

Idén a Lenck-villa épületének ítélte a Winkler Oszkár-díjat a Soproni Városszépítő Egyesület – tájékoztatta lapunkat dr. Józan Tibor elnök.

 Az elismerés célja az építészeti szempontból kiemelkedő, a soproni hagyományokat és a kortárs építészet vívmányait felmutató, a városképet gazdagító épületek jutalmazása.

A Deák téri villát 1890-ben építtette Lenck Emil, tervezője Otto Hofer volt. Az épület Winkler Gábor megállapítása szerint a historizmus hazai villaépítészetének legsikerültebb alkotásai közé tartozik.

A mostani felújítás során megújult a teljes épület, újjáépült az üvegház, restaurálták a belső kerámiapadlókat és a táblás parkettákat, valamint az eredeti nyílászárókat. Ugyancsak restaurátori közreműködés révén újult meg az ebédlő mennyezetének a díszítőfestése. A teljes épület korszerű, a mai múzeumi igényeket kielégíteni képes gépészeti berendezéseket kapott.

A felújítás nem valósulhatott volna meg a közreműködő felek együttműködése nélkül. Az építéstörténeti kutatást a 2015-ben elhunyt Winkler Gábor készítette, a felújítás építész tervezője Fekete Szilárd volt. A Soproni Múzeum részéről tudományos munkatársként Nemes András vett részt a munkában. A felelős műszaki vezető feladatait Kőmíves János, a műszaki ellenőrét Nyerges Tamás látta el. Sopron önkormányzata képviseletében Kelemen Imre részvételével a Városfejlesztési Kft., illetve Németh Gergely és Mészáros Liliána révén a főépítészi iroda ellenőrizte a munkálatokat.

A kitüntetéssel járó emléktáblát minden évben Sopron védőszentjének, Szent Mihálynak a napján helyezik el. Idén szeptember 29-én a vírushelyzet miatt nem tartottak ünnepélyes díjátadót. 

Kapcsolódó cikkek