Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vitorlások a Fertőn
Népszerű versenyvitorlás-központ a Fertő: a tavalyi optimist ranglistaversenyre (fotónkon) 124-en neveztek

Domonkos Szilárd: Nagyon örülünk a fejlesztéseknek

Vitorlások a Fertőn

| Huszár Judit | Városi hírek

Zavartalanul készülhetnek a következő hónapokban is a versenyvitorlások a Fertőn – ez a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség és a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. együttműködésének az eredménye. Mint ismert, az ország legnagyobb turisztikai beruházása kezdődött tavaly decemberben a Fertő tónál.

A Modern Városok Program keretében kezdődött el a Sopron–Fertő Vízitelep teljes megújítása a magyar szakaszon. Az elmúlt időszakban a fejlesztésben érintett valamennyi társadalmi csoporttal (horgászok, vitorlások, szörfösök, helyi lakosok, településvezetők) egyeztettek a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. szakemberei. Az együttműködés eredményeként biztosított a szezon a versenyvitorlásoknak is.

– Először is fontos kiemelnem, hogy nagyon örülünk a fejlesztéseknek, hiszen a mostani infrastruktúra már nehezen felelt meg a kor elvárásainak – kezdte Domonkos Szilárd, a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség elnöke. – Ha megvalósul a fejlesztés, akkor nemcsak egy modernebb kikötő áll majd a rendelkezésünkre, de megoldódik például a szálláshelyek problémája is. Az optimist ranglistaversenyünkre tavaly 124-en neveztek. A versenyzők és a szakmai csapat, illetve a családtagok elszállásolása nehezen volt megoldható a környéken.

Jelenleg négy csapattal készül a szövetség: az optimist B, az optimist A, a laser és a felnőttek finn dinghy, illetve kalóz hajóosztályokban. Több sikeres versenyzőjük is van, ketten például optimist válogatott kerettagok. Ez azért kiemelkedő teljesítmény, mert a 10 válogatott helyre több mint 170-en pályáztak.

– Ma már a vitorlázás 12 hónapos sportág, télen több külföldi edzőtáborban vesznek részt a sportolóink, a Fertő vizére pedig hagyományosan március 15-én hajózunk ki, és egészen október 23-ig tart a hazai szezon – folytatta Domonkos Szilárd. – Az edzéseket továbbra is zavartalanul tudjuk folytatni, illetve három versenyt is rendezünk idén. A déli kikötőt (a strand végénél) a munkálatok miatt most nem használhatják a túravitorlások, viszont a másik két kikötő (a cölöpházaknál, illetve a virágosmajori) továbbra is a rendelkezésükre áll.

A Fertő Tavi Vitorlás Szövetség az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a soproni iskolásokkal is megismertesse a vízisportokat. Népszerű volt a Go Boating nevű rendezvény, amikor a sportfelügyelettel közösen 200 általános iskolást vittek ki a partra. A fejlesztés után azt remélik, hogy még hatékonyabban be tudnak kapcsolódni Sopron sportéletébe, és még több fiatalnak tudnak tartalmas sportprogramokat kínálni.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.