Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Védőszentünk ünnepe
Az utolsó ünnepi búcsú a felújítás előtt a Szent Mihály-templom kertjében Fotó: Griechisch Tamás

Védőszentünk ünnepe

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Városunk védőszentje, Szent Mihály ünnepe alkalmából idén is szentmisét és búcsút tartottak a Szent Mihály-templomban és kertjében. Jövőre a sokéves hagyomány megszakad, elkezdődik ugyanis a templom nagyszabású felújítása.

A Modern Városok Program keretében közel hárommilliárd forintból megújul a soproni Szent Mihály-templom. A fejlesztést a város önkormányzata és a Győri Egyházmegye konzorciuma valósítja meg.  

– Külön öröm számunkra, hogy a felújítás éppen Szent Mihály-napján indul el – fogalmazott a munkálatok megkezdése előtt a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón dr. Veres András győri megyéspüspök. – A templom a hívő emberek életében sajátos jelentőséggel bír, éppen ezért minden templomépítés, illetve -felújítás óriási öröm számunkra, de úgy gondolom, hogy egy ilyen művészettörténetileg és építészetileg is egyedülálló templom esetében öröm ez a nem hívő emberek számára is.

Sajtótájékoztatón jelentették be Sopron, illetve az egyházmegye vezetői a Szent Mihály-templom felújítását Fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Fodor Tamás polgármester hangsúlyozta: a Modern Városok Program keretében történő beruházás célja a templom műemlékvédelmi szempontok alapján történő külső és belső felújítása, a berendezések, a karzat, a díszítőfestések, a falképek és az orgona restaurálása, valamint kiállítótér létrehozása a torony egyes szintjein. Emellett megújul a templomkert, és a szomszédos, úgynevezett Sekrestyésházat is helyreállítják, abban létrehoznak egy kiállítóteret, mely egyúttal alkalmas lesz a látogatók fogadására, illetve ott egy kávézót, ajándékboltot és egy kisebb rendezvénytermet is kialakítanak majd.

– A templom rendkívül fontos szakrális helyszín, emellett célunk, hogy a felújítást követően növekedjék annak turisztikai és kulturális szerepe – tette hozzá dr. Fodor Tamás.

A Szent Mihály-templom felújításáról részletesen írtunk 2017. máricus 8-án a soproni templomokat bemutató sorozatunkban (A gótika soproni csodája címmel).

Szentmise és búcsú

Sopron védőszentjének ünnepén idén is szentmisét és búcsút tartottak a Szent Mihály-templomban. Horváth Imre kanonok, városplébános a mise után köszöntötte az ünneplőket a templomkertben, majd dr. Simon István szólt a megjelentekhez.

– Szent Mihály-napja a számadás napja is – hangsúlyozta az alpolgármester. – Ha számba vesszük a közelmúlt történéseit, akkor megállapíthatjuk, hogy szép év áll mögöttünk, három éve pedig a Modern Városok Program elindításával korszakos fejlesztés kezdődött Sopronban. A fejlesztések öt fő területre csoportosíthatóak, ezek egyik eleme a Szent Mihály-templom restaurálása is.

A programot a Pendelyes Táncegyüttes és a Fajkusz Banda műsora színesítette, az agapén résztvevők finom süteményeket és az Európai Borlovagrend Soproni Legátusának sátrában soproni borokat kóstolhattak.

A Szent Mihály-napi ünnepi szentmisét követően bezárultak a templom kapui, hogy majd várhatóan 2020 késő nyarán az ország egyik legszebb gótikus temploma immáron megújulva ismét a hívők és a turisták rendelkezésére álljon.


In memoriam Barna Máté

Hosszan tartó, fájdalmas betegség után visszaadta lelkét teremtő és megváltó Istenének Barna Máté atya – tudatta a tragikus hírt a domonkos.hu. A domonkos atya 1966-ban született Hódmezővásárhelyen, 2018. október elsején hunyt el. Ő lett volna a Szent Mihály-napi mise főcelebránsa, de betegsége miatt a szertartáson már nem tudott részt venni. 

Szent Mihály-napról

A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály egyike a hét arkangyalnak, ő a mennyei hadak nagy vezére. Ünnepnapja szeptember 29., amely egyben a mezőgazdasági év végét, a betakarítás befejezését is jelképezi. Szent Mihály azután lett városunk védőszentje, hogy 1277-ben IV. László szabad királyi város címet adományozott a településnek.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.