Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Védekezés a pestis ellen
A Szentháromság-szobrot Késmárki Thököly Éva Katalin és férje, Löwenburg Jakab emeltette az 1679-es pestisjárvány elmúltával Fotó: Griechisch Tamás

Védekezés a pestis ellen

| P. Horváth László | Városi hírek

Karantén, vesztegzár vagy cordon sanitaire – már a nagy pestisjárványok idején is az elkülönítés bizonyult a leghatékonyabb védekezési módszernek. Dr. Tóth Imre történész, a Soproni Múzeum igazgatója idézte fel a nagy világjárvány fontosabb eseményeit.

Az első nagy pestisjárvány a feljegyzések szerint a XIV. században jelent meg Európában. A kórokozó az 1300-as évek elején már lappangott Közép-Ázsia rágcsálóiban. 1340 körül abban a térségben történhetett egy jelentős természeti katasztrófa, nagy valószínűség szerint egy földrengés, aminek következtében az emberre is átterjed a baktérium. – A kórokozó innen szabadult el, majd Mongólián át a mostani Oroszország területén át érte el kontinensüket – minderről Tóth Imre történész, a Soproni Múzeum igazgatója beszélt az egyik videomegosztó oldalra is feltöltött értekezésében. 

A kórokozó egy legyengült, túlnépesedett Európát ért el: az akkori ember olyan földterületeket is megművelt, amelyeket a gyenge hozam miatt nem volt érdemes. A megnövekedett lakosságszám miatt azonban a nem jó adottságú földeket is beültették, a legelőket feltörték. Ez pedig azzal járt, hogy visszaszorult a szarvasmarha-állomány. Így a kor embere nem fogyasztott megfelelő mennyiségű húst, és nem volt elegendő a fehérjebevitel.

A kór ilyen előzmények mellett rettentő gyorsan terjedt; voltak hatékony, és kevésbé hatékony védekezési módszerek. Az előbbiek közé tartozott, hogy az egyes településeken pestisoszlopot emeltek. Ettől várták a kór terjedésének megállítását. A szegfűszeget, hagymát, fahéjat tartalmazó illóolajos permetnek már volt némi eredménye. Előírták a fertőtlenítést, a középkorban ecetet, illetve füstöt használtak.

– Az 1370-es években Velencében fő módszerként az elkülönítést használták – vont párhozamot napjainkkal dr. Tóth Imre. – Ezt a módszer a milánóiak is átvették, Dubrovnikban pedig vesztegzárat vezettek be. Ezekben a városokban, amikor másodszor is visszatért a pestis, már jóval kevesebb volt a halálos áldozat, mint azokon a helyeken, ahol nem volt korlátozás. Maga a karantén egyébként olasz szó, jelentése negyven nap. Mindez onnan jön, hogy a lezárás általában 30–40 napig tartott.

A nagy pestisjárványoknak Sopronban is vannak emlékei. 1409-ben nagy erővel jelentkezett a pestis a városban, Sopron csaknem teljesen elnéptelenedett. 1679-ben ismét a vérfagyasztó pestis pusztított a városban; a halottak száma meghaladta a 2500-at. A Fő téri Szentháromság-szobrot Késmárki Thököly Éva Katalin és férje, Löwenburg Jakab emeltette fogadalmi emlékműként. A pestis végül alábbhagyott. 1681-ben az országgyűlést Pozsony helyett Sopronban hívta össze I. Lipót magyar király (Soproni Téma, 2019. február 14., Pestisjárványok Sopronban).

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.