Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Városunk fényei és árnyai

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Az elmúlt napokban megélénkült a belváros élete.

Az adventi vásár és a gyönyörűen hívogató fények sokakat csalnak egy kis délutáni, esti sétára. Van, aki egyszerűen csak élvezi a hangulatot, mások itt vásárolják meg apró ajándékaikat. Sopron azonban nem csupán ünnepi kivilágításban varázslatos, a reggeli fények újabb és újabb részleteket „csalnak elő” a műemlék épületekből. Szembeötlő, hogy mennyivel mások, mennyire múltidézők a már felújított paloták. Szóval Sopron belvárosa minden napszakban vonzó, ezért is elkeserítő, hogy akadnak felelőtlen kutyatartók, akik nem szedik össze kedvencük itt-ott elhagyott „csomagját”. Elég egy reggeli sétát tenni a szépen felújított utcákon és tereken, s láthatjuk nyomaikat. Pedig nincs annál kellemetlenebb, ha véletlenül belelépünk, túl azon, hogy rontják a városképet, és egészségügyi szempontból is káros a kutyapiszok. A felelős kutyatartásnak ma már könyvtárnyi irodalma van, és Sopronban is egyre többen ismerik fel, hogy a jó gazdi ismérve nemcsak kutyusa iránti rajongó szeretete, hanem például a kutyapiszok eltakarítása is feladata. Úgy gondolom, lehet büntetni (és néha sajnos kell is, mások védelme érdekében), de nem ez az igazi megoldás, hanem a „sétatér” tisztán hagyása, legyen az a belvárosban vagy például a Deák téren. Ebben fontos szerepe lehet a közösségnek, de a felelősséget senki sem háríthatja át másokra.

Kapcsolódó cikkek

A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.