Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Utóhang

Jegyzet

Utóhang

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Megdöbbentő, mellbevágó, hihetetlen – ilyen és ehhez hasonló szavak hangzottak el a választást követő napokban. Ki-ki vérmérséklete, párthovatartozása szerint értékelte az eredményeket, de a Fidesz kétharmados győzelmét senki sem vitatta.

Az ellenzékiek persze azonnal hozzátették a szokásos sablonjaikat, hogy a Fidesz felé lejtett a pálya, médiatúlsúlyt emlegettek, sőt Márki-Zay odáig ment, hogy egyenesen a kormánypártok propagandájának tulajdonította az ellenzéki szégyenletes kudarcot. Tudom, nehéz elfogadni a bukást egy szabad és demokratikus választáson, amelyen erős felhatalmazást kapott a leendő kormány. Nehéz feldolgozni, hogy bármit is tettek, bárhogyan is próbálkoztak az elmúlt 12 év választásain, mégis egyre mélyebbre süllyedtek, hiába álltak elő 2022-ben (is) olyan kampánnyal, amelynek jó néhány eleme gyomorforgató volt. Már a választások előtt csalást vizionáltak, aztán kiderült, bizonyos jelek és események szerint ők csalhattak, de ezt majd megállapítják az arra hivatottak.

Mi tagadás, nehéz időszak előtt állnak. Nem tudom, hogy élhette meg az ellenzék immár süllyesztőbe került miniszterelnök-jelöltje, hogy szűkebb hazájában is arcpirítóan szerepelt. Képes lesz-e valósan értékelni a helyzetét, s levonni a következtetéseket? Nem hiszem, legalábbis erre utalt az eredményvárón elhadart beszéde, amely valószínűleg az utolsó volt, amit az ország nyilvánossága előtt mondott. De térjünk vissza a sokat emlegetett propagandára, mármint, hogy emiatt győzött a Fidesz! Bevallom, nem értem, mert ha így lenne, akkor hogyan tarolhatott az ellenzék Budapesten? Hogyan győzhetett Pécsett és Szegeden? Hogyan érhetett el a Mi Hazánk több mint 6 százalékot? Nincs itt valami ellentmondás? Van bizony, és könnyű belátni, hogy ebben az esetben is hamisan érveltek. Az sem állja meg a helyét, hogy nem volt médiaegyensúly. Én soha annyi hírt, információt nem hallottam az ellenzékről (az ő olvasatukban), mint ebben a kampányban. Márki-Zay minden rezdülését követhették a választók, így mindenki tisztában lehetett azzal, hogy kiket és miket képvisel. Talán éppen ezért buktak oly nagyot.

Amikor a kudarcaikat boncolgatják, az eszükbe sem jut (legalábbis nyilvánosan hallgatnak róla), hogy feltárják, mennyi sikert ért el a Fidesz az elmúlt 12 évben, hogy hazában és nemzetben gondolkodnak és cselekednek, hogy úgy építenek egy demokratikus berendezkedésű országot, hogy közben megvédik önállóságát, hogy sikeresen kezelik a különböző válsághelyzeteket, miközben gyarapodnak a közösségek, egyének és a családok. Ők mindennek az ellenkezőjét képviselik. Miért is csodálkoznak hát?

Most (talán) egy kicsit nyugodtabb hónapok elé nézünk. Szükségünk is lesz rá, mert az új kormány előtt nehéz feladatok tornyosulnak, de ne legyenek kétségeink, megoldja ezeket a leckéket is! Erre kapott felhatalmazást.

Kapcsolódó cikkek