Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

„Unokáznak” a csalók

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Ismét megszaporodtak az úgynevezett „unokázós” csalási kísérletek, ezért fontos, hogy gyanakvóbbak legyünk.

Ismét érkezett néhány bejelentés a Soproni Rendőrkapitányságra idős emberektől, akiket „unokázós” módszerrel akartak megkárosítani. – Nem újkeletű ez a fajta csalási módszer: telefononál valaki, aki az idős ember rokonának, illetve annak ismerősének adja ki magát – mondta Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Általában azt mondják, hogy bajba kerültek, sürgősen pénzre van szükségük. A mostani esetek különlegessége, hogy a telefonáló többször rendőrnek adta ki magát. Szerencsére a bejelentők értesítették a hatóságot. 

Ha kicsit is gyanakszunk arra, hogy tényleg hozzátartozónk kér-e telefonon segítséget, néhány személyes jellegű kérdéssel győződjünk meg arról, hogy valóban az van-e a vonalban, akinek kiadja magát. Esetleg menjünk el az állítólagos „baleset” helyszínére, vagy a rendőrkapitányságon érdeklődjünk, történt-e egyáltalán baleset. Az is sokat segít a csalók lebuktatásánál, ha megjegyezzük a telefonszámot, amiről a hívtak. Idegennek ne adjunk át pénzt, amennyiben az unoka bajba kerül, jöjjön el személyesen, vagy közös rokon, ismerős érkezzen a pénzért.

Kapcsolódó cikkek

Az M85-ös története

Az M85-ös története

2020. 12. 23. | Munkatársunktól

Több évtizedes álom valósult meg az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakaszának elkészültével, mert így már Győrig autóúton utazhatunk, elérve az országos hálózatot. A munkálatok folytatódnak a Sopron-kelet-csomóponttól az országhatárig.