Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

„Unokáznak” a csalók

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Ismét megszaporodtak az úgynevezett „unokázós” csalási kísérletek, ezért fontos, hogy gyanakvóbbak legyünk.

Ismét érkezett néhány bejelentés a Soproni Rendőrkapitányságra idős emberektől, akiket „unokázós” módszerrel akartak megkárosítani. – Nem újkeletű ez a fajta csalási módszer: telefononál valaki, aki az idős ember rokonának, illetve annak ismerősének adja ki magát – mondta Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Általában azt mondják, hogy bajba kerültek, sürgősen pénzre van szükségük. A mostani esetek különlegessége, hogy a telefonáló többször rendőrnek adta ki magát. Szerencsére a bejelentők értesítették a hatóságot. 

Ha kicsit is gyanakszunk arra, hogy tényleg hozzátartozónk kér-e telefonon segítséget, néhány személyes jellegű kérdéssel győződjünk meg arról, hogy valóban az van-e a vonalban, akinek kiadja magát. Esetleg menjünk el az állítólagos „baleset” helyszínére, vagy a rendőrkapitányságon érdeklődjünk, történt-e egyáltalán baleset. Az is sokat segít a csalók lebuktatásánál, ha megjegyezzük a telefonszámot, amiről a hívtak. Idegennek ne adjunk át pénzt, amennyiben az unoka bajba kerül, jöjjön el személyesen, vagy közös rokon, ismerős érkezzen a pénzért.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”