Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi Hírek

Megszűnt a kötelező maszkviselés

A járványügyi mutatók kedvező alakulása miatt április 4-től megszűnt a kötelező maszkviselés a Soproni Gyógyközpontban. A beteglátogatás az érvényben lévő intézményi házirend alapján történik: a kórház (Győri út 15.) valamennyi fekvőbeteg-osztályán egységesen, minden nap 16–19 óra között fogadják a látogatókat. Kivétel a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály, ahol a hét minden napján 16–17 óra között látogathatók a betegek. A Rehabilitációs Intézetben (Várisi u. 2.) és a Balfi Gyógyfürdőkórházban hétköznap 15–18 óra, hétvégén és ünnepnapokon 9–18 óra között tart a látogatási időszak. 

Zöld Sopron

Pályázati segítség

– A dísznövények és virágok kereskedelmével foglalkozó kisvállalkozások fejlesztéseinek megvalósítását 1,6 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívással kívánja segíteni az Agrárminisztérium – jelentette be Feldman Zsolt. A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár ismertette: lehet majd pályázni épületek létrehozására, fejlesztésére, korszerűsítésére, de támogatott lesz a dísznövény-kereskedelemhez és zöldfelület-kezeléshez kapcsolódó új gépek és eszközök, technológiák vásárlása, vagy éppen az információs és kommunikációs technológiák alkalmazása is.

Nyit Tómalom

Május elsején megnyitja kapuit Tómalom fürdő – írja honlapján az üzemeltető Soproni Vízmű Zrt. A Lőver strand a tervek szerint idén június 15-től augusztus 31-ig lesz látogatható.

Kultúra, művészetek

Ragyogj kéken!

Tizedik alkalommal tartott az autizmus világnapja alkalmából kék sétát az Autitok Egyesület. A múlt keddi programot a Ragyogj kéken képen című rajzpályázat eredményhirdetése, valamint tánccal és énekkel színesített műsor előzte meg. A rendezvényen dr. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: – Szükség van az autizmusban érintettek támogatására, szükség van arra, hogy a társadalom megértse az ő helyzetüket. Azt, hogy az autizmus nem egy betegség, hanem egy olyan állapot, amelyben ugyanúgy meg lehet élni az élet örömeit, fontos pillanatait.

– Az autizmusnak három jelszava van: megismerni, megérteni és elfogadni. A magam részéről még egyet hozzátennék ehhez: feltétlenül szeretni – hangsúlyozta a programot támogató Lions Club Sopron képviseletében Nagy Tamás elnök.

A világnap alkalmából kékbe öltözött a Tűztorony.

Sopronban nemcsak az Autitok egyesület, hanem az AuTITÁNOK is szerveztek programokat: szombaton kulturális bemutatókat, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket is tartottak.


Költészet napja

Április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, melyre a Soproni Múzeum hagyományos kerítéskiállítással készül a Lenck-villában. Idén olyan verseket olvashatunk majd, amelyeket megzenésítettek.

Csütörtökön 10-től felolvasó maratont is tartanak a Handler-technikumban diákok és tanárok közreműködésével. Ekkor avatják fel a Handler olvasósarkot is.

Április 11-én 16 órakor megtartja már hagyományos kultúra napi megemlékezését a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza. József Attila Vasvári Pál utcai szobránál elhelyezik a megemlékezés virágait.

Szintén a költészet napja alkalmából hívta meg Benedekffy Kata énekművészt a Soproni Erdélyi Kör. Az Egy csipetnyi Erdély című könyvét április 11-én 17 órakor mutatja be a Ligneum rendezvényházban a szerző.

Weöres Sándor 111

A költészet napján Weöres Sándorra is emlékeznek Sopronban. A népszerű költőnek épp 50 éve jelent meg 111 vers című kötete, ráadásul idén lenne 111 éves. A különleges jubileumra komplex rendezvénysorozattal készülnek, amelynek első állomása április 11-én 19 órakor kezdődik a Ligneum látogatóközpontban – itt slam poetry estet is tartanak. A programsorozat része több művészeti pályázat, kiállítás is.

Sport

A Szolnoké a Magyar Kupa

Tizedszer hódította el a Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupát a Szolnoki Olajbányász, mivel a budapesti BOK Csarnokban zajló Final Four vasárnapi döntőjében 96–80-ra legyőzte a Szegedet.– Amióta februárban ide szerződtem, történt néhány változás a játékban, de ma nagyon kitettek magukért a fiúk. Nehéz dolgunk volt, a Szeged végig vezetett az első félidőben, de sikerült megfordítani a meccset. Sok döntőt vívtam már, de ez különleges élmény volt – mondta a mérkőzés után Oliver Vidin, a Szolnok vezetőedzője. Korábban a bronzmérkőzést a Falco KC Szombathely nyerte, míg a negyedik az NKA Universitas Pécs lett.

Olimpiai birkózókvóta

Kijutott a párizsi olimpiára Nagy Bernadett. A birkózók bakui európai kvalifikációs versenyén a magyar versenyző az elődöntős mérkőzését is megnyerte a női 76 kilogrammos súlycsoportban, ezzel olimpiai kvótát szerzett a párizsi ötkarikás játékokra. Korábban a szabadfogásúaknál a 65 kilós Muszukajev Iszmail, kötöttfogásban pedig a 87 kilogrammos Losonczi Dávid vívta ki az indulási jogot az olimpiára.

Soproni fiatalok

Tündérisegítők

Önkéntes segítőket, közösségi szolgálatra jelentkező diákokat és felnőtteket is várnak a 2024-es Tündérfesztivál szervezői. A tündéri önkéntesek a következő feladatokban segíthetnek: pakolás, díszítés, tündéri helyek felügyelete, valamint gyerekekre mosolygás. Jelentkezni a manosopron@gmail.com e-mail-címen lehet. A Tündérfesztivált idén június 15-én és 16-án rendezik meg az Erzsébet-kertben.

Sztárok itt és ott

Buli Van! – 18 éves az RPG – születésnapi koncert Április 13., szombat, Hangár Music Garden, 19.30 Pagan Insurrection,20.30 Kriplik, 21.30 RPG

Fennállása 18. évfordulóját ünnepli az RPG. – Megalakulásunk óta olyan I. és II. világháborús magyar katonadalokat dolgozunk fel, amelyeket dédapáink, nagyapáink énekeltek a haza szolgálatában – mesélte Sörtély Attila. – Természetesen vannak saját dalaink, dalszövegeink, de ezek úgyszintén ebben a szellemben születtek. Ezeket a nótákat rock–hardcore stílusban adjuk elő.

A soproni zenekar közben megalakította akusztikus formációját is azzal a céllal, hogy kisebb-nagyobb megemlékezéseken is részt tudjon venni. Az RPG a 18 év alatt öt lemezt és egy dvd-t adott ki, és számos videoklipet készített. A banda születésnapi koncertet ad április 13-án, szombaton a Hangárban, ahova baráti zenekarokat is meghívtak.



Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.