Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újraálmodott gótikus csoda
A templomot a város papságának közreműködésével dr. Veres András szentelte újra Fotók: Filep István

Magyarország miniszterelnöke levélben köszöntötte a soproniakat

Újraálmodott gótikus csoda

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Dr. Veres András megyéspüspök újraszentelte a Szent Mihály-templomot, amely a Modern Városok Program részeként újult meg. A szentmisén jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét.

Szent Mihály Sopron védőszentje. A róla elnevezett templom évszázadok óta őrzi a várost és lakóit. A nyugati gótika egyik kiemelkedő alkotása. Teljes rekonstrukciója 2 évvel ezelőtt kezdődött. Az újraszentelést dr. Veres András megyéspüspök celebrálta. Koncelebrált Horváth Imre városplébános és a város papsága. A szertartás előtt dr. Farkas Ciprián polgármester adta át áldásra a templom kulcsát dr. Veres Andrásnak, aki továbbadta Horváth Imrének, hogy jelképesen nyissa ki a templom ajtaját.

Dr. Veres András szentbeszédében emlékeztetett: sok nyelvben a templomot és az egyházat ugyanaz a szó jelöli. Régen a magyar nyelvben is „egyházasnak” mondták a templommal rendelkező falut.

Az egész egyház ünnepe

– Miként a templom kicsiny mása az egyháznak, úgy a templom felszentelése, újraszentelése nemcsak az adott közösség, hanem az egész egyház ünnepe – mondotta a megyéspüspök. A főpásztor kiemelte, a templomunkhoz való viszonyunkban megmutatkozik az egyház iránti elkötelezettségünk, majd kifejezte örömét, hogy országszerte templomok épülnek és újulnak meg. A felszentelő imádságot követően a püspök megáldotta az oltárt és a „ház” falait, valamint az új keresztelőmedencét.

Ezt követően Horváth Imre városplébános köszönetet mondott a megyéspüspöknek, hogy a templomnak adományozta Boldog Apor Vilmos és Boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspökök egy-egy ereklyéjét.

Tíz év, 3000 templom

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy az elmúlt 10 évben a Kárpát-medencében 3000 templom épült fel vagy újult meg. Ezután felolvasta Orbán Viktor levelét, mert a miniszterelnök az uniós csúcson vett részt Brüsszelben.


Megmaradásunk jelképe

Dr. Farkas Ciprián köszöntőjében kiemelte: – Annak a templomnak az újraszentelésén vagyunk ma itt, mely évszázadok óta magasodik fölénk, őrizve a derék soproni polgárok mindennapjait. Léte egybeforr Sopron 1277-es szabad királyi város rangra emelésével. Biztos pont tehát a mi életünkben, büszke történelmünk és megmaradásunk jelképe.

– Sopronnak azonban nemcsak múltja, hanem jövője is van – mondotta a polgármester. – Az a város és az az ország, amely templomokat újít fel, vagy újakat építtet, jelzi, hogy bízik a jövőjében... Gazdag múltat hagytak ránk elődeink, melynek megóvása ma lehetetlen feladat lenne a magyar kormány támogatása nélkül. Hálával és köszönettel tartozunk azért, hogy Magyarország Kormánya is bízik Sopron jövőjében.

Dr. Farkas Ciprián ezután kitért azokra a fejlesztésekre, amelyek részben már befejeződtek, illetve jelenleg is tartanak. – Egy évvel vagyunk városunk legnagyobb ünnepe, az 1921-es népszavazás századik évfordulója előtt – folytatta a polgármester –, melyet a nemzet a Civitas Fidelissima, azaz a leghűségesebb város címmel jutalmazott. – E közel 100 év távlatából bátran mondhatjuk, Sopron példátlan fejlődésen megy ma keresztül, mely 2010 előtt puszta illúziónak tűnt volna még a legoptimistábbak számára is. A soproni emberek szorgalmának, a nemzeti kormány hathatós támogatásának, valamint elődöm és az országgyűlési képviselőink munkájának köszönhetően ma lépten-nyomon a megújulás, a fejlődés jeleit tapasztalhatjuk. A városunk védőszentjének nevét viselő templom megújulása számunkra azt jelenti: bízhatunk a jövőbe vezető útban. Köszönet mindenkinek, aki ezen út kikövezésén munkálkodik. Magyarországgal együtt Sopron is a XXI. század győztese kíván lenni.


Elismerések a segítőknek

A Soproni Városplébánia a templom felújításában nyújtott segítségért a Szent Mihály-emlékérem arany fokozatában részesítette dr. Veres Andrást, Magyarország Kormányát, Sopron önkormányzatát és Schmuck Antal belsőépítészt, a városplébánia tanácsadó testületének tagját.

Megtisztelő jelenlét

A szentmisén részt dr. Simon István alpolgármester, dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, Barcza Attila, Sopron országgyűlési képviselője és több önkormányzati képviselő is, valamint Sopron számos intézményének vezetője, közéleti személyiségek.

A kormány támogatásával

A Szent Mihály-templom, a sekrestyésház (amelyben kiállítóteret alakítottak ki) és a kert (felvételünkön) két év alatt 3 milliárd forintból újult meg. A munkálatokról „Szépül a gótika csodája” címmel március 18-ai számunkban írtunk. A teljes rekonstrukció része az orgona felújítása is, amely jelenleg még tart.


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.