Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tisztelgés a neves gyógyszerész előtt
Horváth Kornél különböző ütőhangszereket mutat be a jótékonysági koncerten Fotó: dr. Toldy Miklós

Tisztelgés a neves gyógyszerész előtt

| Köves Andrea | Városi hírek

Amikor dr. Horváth Dénes soproni gyógyszerész 2010-ben, életének 98. évében elhunyt, fia, Horváth Kornél elhatározta, minden évben valamilyen jótékonysági rendezvénnyel tiszteleg édesapja emléke előtt. Idén november 27-én rendhagyó koncertre invitálja a család az érdeklődőket az evangélikus gyülekezeti házba.

Dénes bácsi közel járt a kilencvenhez, amikor a lánya vezette Segítő Mária gyógyszertárban találkoztam vele a kétezres évek elején. Éppen kenőcsöt kevert. Mint kiderült: a Béke úti patikába hazajárt, ahogy ő fogalmazott: „játszik egy kicsit”, hiszen számára a hivatása adott szárnyakat élete végéig. Mind a mai napig sok-sok tisztelője, egykori tanítványa és a példamutatóan összetartó családja idézi fel alakját, szellemiségét az évről évre megtartott jótékonysági rendezvényen.  

– Úgy érezzük, hogy az ő hitvallása, üzenete csodaszép, ezt próbáljuk megidézni az emléke előtt tisztelgő rendezvényeken – mesélte lánya, Mühl Nándorné Horváth Margit. – Mindezt a jótékonyság szellemében, hiszen ez jellemezte őt leginkább. Számomra is irányt mutatott a gyógyszerészeti pályán a habitusa. Ha bejött egy elkeseredett beteg a patikába, ő nem mindjárt a pirulákért nyúlt, hanem meghallgatta, elbeszélgetett vele. Sokan csak egy-egy jó szóért, figyelemért tértek be a gyógyszertárba. Hitt a lélek, az értő figyelem gyógyító erejében.

A közelgő koncertet a Rotary Club Sopron Pannonia és a Soproni Evangélikus Egyházközség közösen szervezi, a befolyt bevételből rászoruló gyermekeket támogatnak. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen dr. Horváth Dénes az evangélikus gyülekezet felügyelője volt hosszú évekig. Fia, a Kossuth-díjas ütőhangszeres művész különleges élményt ígér november 27-re.

– A vendégek nem egy hagyományos koncertre számíthatnak – mondta Horváth Kornél. – Különböző ütőhangszereket mutatok be több fajta stílust megjelenítve: így az indiai, dél-amerikai, afrikai ütős kultúra különböző szegmensei is megjelennek majd. Nem csupán játszom, hanem mesélek is a közönségnek, reményeim szerint ez izgalmas párbeszéddé alakul majd. Nem csupán a zenéé lesz a főszerep, hanem a család múltját is szeretném felidézni, sőt egy meglepetéssel is készülünk, ebben Major Zsolt, a Soproni Petőfi Színház művésze lesz a segítségemre.

A jótékonysági koncertre a Segítő Mária gyógyszertárban vásárolhatók támogatói jegyek.

Dr. Horváth Dénes

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.