Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tisztelet a hősöknek
A Szent Mihály-temetőben, Machatsek Gyula és Szechányi Elemér sírjánál emlékeztek meg az 1921-es történésekről Fotó: Griechisch Tamás

Emléktáblát is avattak a Szent István-templom falán

Tisztelet a hősöknek

| P. Horváth László | Városi hírek

Koszorúzással és emléktáblaavatással emlékeztek meg a második ágfalvi csata hősi halottairól az elmúlt kedden Sopronban. A város nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője helyezte el a virágokat a hősök sírjánál.

Szeptember 8-án, a második ágfalvi csata napján minden évben felidézik városunkban, hogy a Rongyos Gárda tagjai 1921-ben ezen a napon megállították az osztrák csendőröket. A hősies tettnek köszönthetően 1921. december 14-én Sopron és nyolc környező település szavazhatott arról, hogy magyar akar-e maradni. (Az első ágfalvi csata 1921. augusztus 28-án történt.) Az ütközetben három magyar felkelő az életét vesztette: Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató a Szent Mihály-temetőben nyugszik. Pehm Ferencet Szombathelyen temették el.

A Soproni Egyetemen kezdődött a megemlékezés múlt kedden, ahol meggyújtották az Őrtüzek! obeliszk lángját. Az eseményen ifj. dr. Sarkady Sándor tudományos kutató Ruzsinszky László versét szavalta el, majd felidézte a második ágfalvi ütközet történetét és jelentőségét. Végezetül az egyetem vezetősége és a karokat képviselő hallgatók megkoszorúzták az emlékművet.

Ezt követően a Szent Mihály-temetőben kereste fel Macha­tsek Gyula és Szechányi Elemér sírját dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, akik koszorúzással és néma főhajtással tisztelegtek a hősök előtt.

Mint arról lapunkban már beszámoltunk (Soproni Téma, 2020. szeptember 2., Emléktábla a védőszentnek és a hősöknek), Vörös Ákos, a Soproni Egyetem nyelvtanára azzal a kéréssel kereste meg Szent István-plébániát, hogy szeretné táblán közzétenni, kiket ábrázol a templom előtt lévő háromalakos szobor. (Középen Szent István király, a templom védőszentje látható, jobbra Machatsek Gyula, balra pedig Szechányi Elemér).

A talapzaton elhelyezett emléktáblát kora este áldotta meg Bajkai Csaba plébános. Az eseményen a soproni polgárok és az egyetemi vezetők, hallgatók mellett részt vett a kezdeményező Vörös Ákos, valamint Pongráczné Várnai Mária önkormányzati képviselő is.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.