Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tavaszi kerti munkák
Sok kerttulajdonos elkezdte már a metszést

Tavaszi kerti munkák

| Madarász Réka | Városi hírek

A megszokottnál jóval melegebb, tavaszias időjárás lehetővé teszi, hogy nekilássunk a nagyobb kerti munkáknak: a gyümölcsfák metszésének, illetve a lemosópermetezésnek.

– Biztosan nagyon sok kerttulajdonos elkezdte már a gyümölcsfái metszését a kedvező, ám korántsem ideális januári–februári időjárás közepette – mondta lapunknak Horváth Gábor, a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium kertészeti tangazdaságának vezetője. – Az almatermésűek – az alma, a körte, a birs és a naspolya – metszését követően március hónapban sort keríthetünk a csonthéjasok (őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, szilva) metszésére is. 

Ha már fagymentes az idő, a metszés végeztével beiktathatjuk a napirendünkbe az úgynevezett lemosópermetezést. Mivel a vegetációs időszak előtt vagyunk még, nincs lombozat, amelyet károsíthatnánk, így nagy lémennyiséggel dolgozhatunk – egyenletesen fedve a fa minden részét. Hogy miért fontos ez? A magasabb hatóanyag-tartalom kiváló alkalmat adhat a kórokozók és a kártevők gyérítésére. Rügyfakadás után ezt a módszert a perzselés veszélye miatt már nem alkalmazhatjuk.

– A lemosópermetezéshez használhatunk réztartalmú szereket, amelyek a lisztharmat kivételével a legtöbb gomba és baktérium ellen védelmet nyújtanak, kéntartalmúakat, amelyek az áttelelő lisztharmatgombákat károsítják, illetve olajos készítményeket, amelyek különböző rovarok és atkakártevők ellen hatásosak – tette hozzá a szakember. – Kereskedelmi forgalomban léteznek kimondottan a tavaszi lemosópermetezéshez ajánlott növényvédőszerek, amelyek akár mindhárom hatóanyagot is tartalmazhatják, így megfelelő választásnak bizonyulhatnak, ha kevésbé célzottan szándékozunk permetezni.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.