Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Tavaszi kerti munkák
Sok kerttulajdonos elkezdte már a metszést

Tavaszi kerti munkák

| Madarász Réka | Városi hírek

A megszokottnál jóval melegebb, tavaszias időjárás lehetővé teszi, hogy nekilássunk a nagyobb kerti munkáknak: a gyümölcsfák metszésének, illetve a lemosópermetezésnek.

– Biztosan nagyon sok kerttulajdonos elkezdte már a gyümölcsfái metszését a kedvező, ám korántsem ideális januári–februári időjárás közepette – mondta lapunknak Horváth Gábor, a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium kertészeti tangazdaságának vezetője. – Az almatermésűek – az alma, a körte, a birs és a naspolya – metszését követően március hónapban sort keríthetünk a csonthéjasok (őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, szilva) metszésére is. 

Ha már fagymentes az idő, a metszés végeztével beiktathatjuk a napirendünkbe az úgynevezett lemosópermetezést. Mivel a vegetációs időszak előtt vagyunk még, nincs lombozat, amelyet károsíthatnánk, így nagy lémennyiséggel dolgozhatunk – egyenletesen fedve a fa minden részét. Hogy miért fontos ez? A magasabb hatóanyag-tartalom kiváló alkalmat adhat a kórokozók és a kártevők gyérítésére. Rügyfakadás után ezt a módszert a perzselés veszélye miatt már nem alkalmazhatjuk.

– A lemosópermetezéshez használhatunk réztartalmú szereket, amelyek a lisztharmat kivételével a legtöbb gomba és baktérium ellen védelmet nyújtanak, kéntartalmúakat, amelyek az áttelelő lisztharmatgombákat károsítják, illetve olajos készítményeket, amelyek különböző rovarok és atkakártevők ellen hatásosak – tette hozzá a szakember. – Kereskedelmi forgalomban léteznek kimondottan a tavaszi lemosópermetezéshez ajánlott növényvédőszerek, amelyek akár mindhárom hatóanyagot is tartalmazhatják, így megfelelő választásnak bizonyulhatnak, ha kevésbé célzottan szándékozunk permetezni.

Kapcsolódó cikkek

A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.