Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tartalékos katonák
Éleslövészeten az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák Fotók: honvedelem.hu

Tartalékos katonák

| Madarász Réka | Városi hírek

Önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra várnak jelentkezőket a soproni járás területén. A vállalkozó kedvet fokozhatja, hogy tartalékos katonának lenni nem csak a nemes eszmék szolgálata miatt érdemes.

Közismert, hogy az önkéntes tartalékos szolgálat új formája év elejétől jelent meg a honvédelem és a társadalom kapcsolatának erősítése érdekében. Az ország 197 járásában – így a soproni járásban is – területi elven szervezett tartalékos századokat alakítanak, melyek szükség esetén rendelkezésre állnak honvédelmi feladatok végrehajtására, rendvédelmi, katasztrófavédelmi feladatok támogatására. 

– Tartalékos katonának bárki jelentkezhet, aki megfelel az előírásoknak – 18. életévét betöltött magyar állampolgár, büntetlen előéletű, elvégzett nyolc általános iskolai osztályt, és megfelel egy orvosi és egy pszichológiai alkalmassági vizsgálaton – tudtuk meg Németh Csaba századostól, aki 2017 nyarától a soproni területvédelmi század kinevezett parancsnoka. – Az önkéntesek végzettségüknek megfelelő beosztásba kerülnek, és rendfokozatot kapnak.

A százados elmondta, hogy a katonáknak „pénzt, paripát, fegyvert” ad az állam, vagyis a bértáblának megfelelő illetmény leszolgált idővel arányos részét, egyszeri juttatásként szerződéskötési díjat, rendelkezésre állási díjat, emellett egyenruhát, élelmet, szállást és utazási költségtérítést kapnak.

– A médiában gyakran féligazságok látnak napvilágot, ezért is fontos, hogy a tévképzeteket eloszlassuk – folytatta Németh Csaba. – A tartalékos katonák behívóparancsot vesznek át, amelyben benne foglaltatik, hogy hol, mikor, meddig és milyen célból kell szolgálatot teljesíteniük. Az éves szerződésben az is meg van határozva, hogy mikor tervezik a behívásukat – ezt persze az élet felülírhatja. Jogszabályban rögzített, hogy a tartalékos katonát mikor és milyen időtartamra lehet behívni.

Az első évben húsz nap az alapkiképzés, tíz hónapra elosztva. Később ez évi 15 napra módosul. Három év alatt összesen hat hónapra vezényelhetők. Mivel a tartalékosok felállítása, bevetése és kiképzése is az adott járás területén történik, önkéntes tevékenységük mellett nyugodtan űzhetik polgári foglalkozásukat.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.