Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szigorítások a vírus miatt
Egyre több helyen kötelező a maszkviselés Sopronban is – a kórházban, a tömegközlekedési eszközökön és az ügyfélszolgálatokon is előírták. Fotóillusztráció: Soproni Téma-archívum

Az első oltás felvételére 45 napos határidőt állapítottak meg

Szigorítások a vírus miatt

| Munkatársunktól | Városi hírek

A koronavírus negyedik hulláma miatt november elsejétől kötelező a maszk viselése a közösségi közlekedésben. Látogatási tilalmat vezettek be az egészségügyi intézményekben, a munkáltatók pedig jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a dolgozóknak a védőoltást.

Folyamatosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma hazánkban is, ezért új intézkedéseket jelentettek be a múlt heti Kormányinfón, azóta megjelent a kormányrendelet is. November 1-jétől újra maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken. A maszkviselés alól ezúttal is felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmussal élők.

A kormány lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét a dolgozóiknak. Az első oltásra 45 napos határidőt állapítottak meg. Nem várható el a védőoltás felvétele attól, akinél az orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt, de a gyesen, gyeden lévők, valamint a más okból tartós távollevők számára sem írható elő.

Ha a dolgozó a védőoltást a meghatározott határidőn belül nem veszi fel, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem oltatja be magát, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.

A www.vakcinainfo.gov.hu honlap folyamatosan nyitva áll, az érvényes regisztrációval rendelkezők jelentkezhetnek a védőoltásra háziorvosuknál, vagy az interneten is foglalhatnak időpontot a kórházi oltópontra.

Az új szabályok szerint látogatási tilalmat vezetnek be az egészségügyi intézményekben, a Soproni Gyógyközpont valamennyi fekvőbeteg-osztályán már október 26-tól életbe lépett a korlátozás. Kiskorú betegek mellett viszont ott lehet az egyik szülő (az osztályvezető főorvossal egyeztetve), ahogy súlyos állapotú, illetve cselekvőképtelen betegeket is látogathat egy hozzátartozó, a szülő nőkkel pedig egy ember lehet a vajúdás és szülés alatt. Az intézmény teljes területén kötelező a maszk használata.

A szociális intézmények vezetői maguk dönthetnek a látogatási tilalomról. Lapzártánkkor a Soproni Szociális Intézmény nem vezetett be látogatási tilalmat, viszont a döntést minden héten felülvizsgálja. A maszk használata továbbra is kötelező minden idősek otthonában. Egyre több hivatalban vezetik be egyébként a maszkhasználatot, például a soproni vízmű ügyfélszolgálati irodáiban is kötelező a száj és orr eltakarása. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.