Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szent Gellért-díjasok
Sztrókay Adél és Barta-Barát Lászlóné vehette át idén a rangos kitüntetést

„Az elismerés annak szól, ami mögöttünk van, és ösztönöz a további munkára”

Szent Gellért-díjasok

| Bertha Ágnes | Városi hírek

A Győri Egyházmegye a közelmúltban tartotta a fenntartásában működő oktatási intézmények munkatársainak az évzáró Te Deumot. A rendezvényen adták át az idei Szent Gellért-díjakat is, melyet idén két orsolyás pedagógus is kiérdemelt a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munkáért.

„Égni és világítani”

Barta-Barát Lászlóné – a díjátadón elhangzott indoklás szerint – a természettudományok élményszerű és sikeres oktatásában számos eredményt ért el az elmúlt évek során. A ro­­boti­ka és a fizika területén diákjai országos versenyeken sikeresen szerepelnek. Az iskola új természet­tudományos laborjait felhasználva magas szinten végzi szak­­­­mai munkáját. – Nagyon há­­­­lás vagyok a tanítványaimnak a díjért – hangsúlyozta Bar­­ta-Barát Lászlóné – , hi­­szen nekik köszönhetem az eredményeket. Sok jó pedagógus tanít a Szent Or­­so­lya Gimnáziumban, de az elért sikerek diákfüggők: én nagyon jó tanítványokat „fogtam ki”. Emellett köszönetet szeretnék mondani a támogatóinknak, akik különösen a robotikához nélkülözhetetlen eszközöket segítettek beszerezni.

Barta-Barát Lászlóné a szombathelyi főiskolán szerezte meg matematika–fizika szakos oklevelét, elvégezte az ELTE-n az informatika szakot, majd a ki­e­gészítő egyetemi képzést matematika–fi­­zikából. A fer­­tő­szép­laki és a fűz­­fő­gyár­te­lepi iskolák után a Szent Orsolya a harmadik munkahelye. – Engem minden ehhez az iskolához köt: ide jártam általánosba, itt végeztem a gyakorló tanításomat is. A kö­­vetkező nagy feladat újdonság lesz az Orsolyában: nyáron rendezzük meg először 9–10. évfolyamos diákoknak a természettudományos tábort.

– Pedagógiai munkám mottóját a ciszterciek jelmondatával jellemezném: „Égni és világítani” – zárta a tanárnő. – Amikor a pécsi gimnáziumban tanítványaim megnyerték a fizikaversenyt, kaptunk egy karkötőt ezzel a felirattal. Annyira igaznak érzem magamra ezeket a szavakat, hogy a karkötőt azóta le sem vettem.

Summáz és megújít

Sztrókay Adél az évek során so­­ka­­kkal kedveltette meg a la­­tin nyelvet, az ókori kultúrát és műveltséget. Tanítványai eredményesen szerepelnek a hazai latinversenyeken, valamint az arpinói vi­­lág­ver­senyen – állt a Szent Gellért-díj ajánlásában.

Sztókay Adél Pécsett végzett történelem–latin szakon, már negyedéves korától tanított az Orsolyában. Emellett tartott a pé­­csi egyetemen latin kurzusokat nem szakosoknak, és Sop­­ronban dr. Gömöri Jánossal együtt a Scar­­bantia Társaság rendezvényein aktív szerepet vállalt latin szakkörös diákjaival. Az Orsolyában több pályázatban is részt vett: emlékezetes volt a környezetvédelmi KEOP, a Terror Háza által hirdetett Emlékpontok, ahol életút-interjúkat készítettek diákjai együttműködésével, vagy a Co­­me­­nius multikulturalitást hangsúlyozó pályázata. Diákjai többször is jogot szereztek a nemzetközi Cicero-versenyen való részvételre, amely a latin nyelvű megmérettetések között a legmagasabb szintű.

– A díj igazi, „örömös” meglepetésként ért – mondta el Sztrókay Adél. – Jó volt összegez­­ni a megtett utat – fizikai és lelki értelemben is –, azokat az eredményeket, amiket az ember a hétköznapokban nem lajstromoz. Ez az elismerés egy állomás: summázata annak, ami mögöttem van és ösztönző, lelkesítő az előttem álló feladatokra. Engem megújulásra indít, hogy a megszokott úton haladva felfrissüljek, megerősített abban, hogy van értelme adni magamból, az általam szeretett ismeretekből a diákoknak, hiszen a hi­­va­tá­sunkkal a jövő generációt gazdagítjuk!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.