Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Sürgősség és betegosztályozás

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Január 1-től változás állt be a sürgősségi betegellátásban az úgynevezett triázs rendszernek (betegosztályozás) köszönhetően, amely súlyossági kategóriákat különböztet meg. A triázs garantálja a magas kockázatú betegek kiemelését a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül.

A triázs célja, hogy perceken belül kiderüljön, a sürgősségi osztályra érkező betegnek milyen ellátásra van szüksége. – A cél a betegek ellátási szintjének meghatározása, ezáltal a megfelelő idejű és szintű ellátás, illetve ellátói kapacitás optimális kihasználásának elősegítése – mondta el a Soproni Témának dr. Orbán Ferenc osztályvezető főorvos, aki azt is hozzátette, hogy a Soproni Gyógyközpont sürgősségi osztálya (SBO) már a kezdetek óta a sürgősségi orvostan szemlélete szerint működik, így a triázst is a kezdetektől alkalmazzák. 

– Arra törekszünk, hogy az ellátói kapacitás függvényében mindenki mielőbb kapjon ellátást. A számítógépes rendszerbe történő felvétel után a lehető leghamarabb, maximum 10 percen belül képzett triázs-nővér kérdezi ki a beteget, és rögzíti a legfontosabb légzési, keringési, neurológiai, illetve szükség szerinti egyéb paramétereket, melyek alapján adott triázs-kategóriába sorolja be és állapotától függően szervezi a további ellátását. Orvosi vizsgálatra a kapacitások függvényében a megállapított sürgősségi sorrend szerint kerül sor. A triázs országos egységesítése a sürgősségi osztályok összehasonlítását és adatgyűjtést tesz lehetővé.

A Soproni Gyógyközpont SBO-ján szakképzett triázs-nővérek mellett életveszélyes állapot esetén azonnal egészségügyi team áll rendelkezésre. – Talán nem köztudott, de rendkívül nehéz elérni azt, hogy a társszakmák és a betegek arra használják a sürgősségi ellátást, amire való – tette hozzá a főorvos. – Ezek érdekében a szükséges harcokat már a születésünkkor megvívtuk, és azóta is folyamatosan vívjuk. Az ellátásra jelentkező betegek 30 százaléka szakmai szempontból indokolatlanul érkezik – ezzel terhelve az ellátó rendszert –, mellyel döntő többségük tisztában is van. Ez sajnos a sürgősségi ellátás nagy problémája.
Dr. Orbán Ferenc osztályvezető főorvos  Fotó: Soproni Téma-archívum

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.