Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Soproni sör: hazai komlót!

| Munkatársunktól | Városi hírek

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt., a vállalat 30 millió forinttal támogatja a programot – ismertette Nagy István.

Az agrárminiszter jelentős lépésnek tartotta a megállapodást, hiszen az 1980-as években 500–550 hektáron termesztettek Magyarországon komlót, ami 2011-re öt hektárra csökkent.


José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a Heinekennél kiemelt ügyként kezelik a magyar beszállítókat: arra törekednek, hogy söreiket főleg helyi alapanyagokból készítsék, és hozzájáruljanak a helyi gazdaságok fejlődéséhez. Utóbbiaknak a program tervezhető jövőt jelent, míg a vállalat olyan hazai komlóhoz jut, amely őrzi a magyar termőföld értékeit.


Kitért arra is, hogy 2017-től a Soproni sört 100 százalékban magyar árpából főzik, ezzel támogatva több mint 100 magyar gazdát. Idén pedig a Soproni radlerekhez használt meggy és bodza is magyar. Az eseményen kiadott sajtóközlemény szerint a cég vállalja, hogy a megtermelt komlót piaci áron felvásárolja, ezzel biztosítva a fenntartható működés és hátrányos helyzetű családok biztos megélhetését. Az első palántákat várhatóan ősszel ültetik el a Somogy megyei Kastélyos­dombón. (mti)

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.