Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Iváncsics Zoltáné a legjobb hazai kékfrankos

Soproni aranyérmek

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Négy soproni pincészet is aranyérmet vehetett át a közelmúltban megrendezett szekszárdi nemzetközi kékfrankos borversenyen. A magyar pincészetek „versenyét” Iváncsics Zoltán nyerte, mert 2015-ös Soproni Kékfrankosa érte el a legmagasabb pontszámot.

A világban egyre népszerűbb a szekszárdi nemzetközi kékfrankosverseny. Az idei megmérettetésre 201 minta érkezett osztrák, német, cseh, szlovák, horvát és román borvidékekről, de zsűri értékelt kékfrankost az Egyesült Államokból és Olaszországból is. A 100 pontos rendszerű bírálat végeredményeként három burgenlandi pincészet kapott nagyaranyérmet. Kitűnően szerepeltek a soproni borok is, mert négy pincészet érdemelt aranyérmet.

A hazai termelők „versenyét” Iváncsics Zoltán nyerte, a 2015-ös szüretelésű Soproni Kékfrankosa 92,4 pontot ért el. Ilyen magas pontszámot egyetlen más hazai pincészet bora sem kapott. (A 100 pontos rendszerben nagyaranyérem jár a 94 feletti pontszámért, aranyérem a 87–94, ezüstérem pedig a 76–87 közötti pontért.) Iváncsics Zoltán egy másik aranyérmet is a vitrinjébe tehet, mert az ugyancsak 2015-ös Soproni Quartett Cuvée-je 87,6 pontot kapott.

A Bruckner Borászat 2016-os évjáratú Soproni Kékfrankos Nuance bora (amely már két alkalommal volt Sopron város kékfrankosa) szintén aranyérmet ért, köszönhetően a 87,6 pontszámának. A Taschner Bor- és Pezsgőház is remekelt, hiszen a 2016-os Kékfrankos Classic 87,8 pontot kapott. Egy újabb arany Sopronnak, de még nincs vége, mert a Lövér Pince is kiérdemelt egyet Soproni Kékfrankosáért (87,8 pont), amelyet a balfi dűlőben szüreteltek.


Mindent összevetve a soproniak büszkék lehetnek borászaikra, de azon érdemes elgondolkodni, hogy ezúttal nem jutott nagyarany a hazai pincészeteknek. Még akkor is, ha Iváncsics Zoltáné lett a legjobb itthoni kékfrankos, és hogy valóban csak kis különbség választotta el 94 ponttól. A különböző versenyek eredményei – nem csupán a szekszárdi – azonban azt bizonyítják, hogy a Soproni borvidék ott van a magyarországi élmezőnyben, és nem sok választja el az igazi nagy nemzetközi sikertől sem.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.