Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron vonzó város
Turisták egy csoportja a belvárosban. Ha kérik, idegenvezetést is biztosítanak a számukra. Fotó: Németh Péter

Nagy az érdeklődés a borászat és a gasztronómia iránt

Sopron vonzó város

| P. Horváth László | Városi hírek

A Magyar Turisztikai Ügynökség Sopront kiemelt turisztikai régiónak határozta meg. Az eredmények biztatóak, idén több belföldi vendég érkezett a városba, mint tavaly ilyenkor.

– A 2018-as év elején a központi tourinform iroda új, belvárosi helyre, a Szent György utcába költözött. Itt tágasabb és frekventáltabb helyen több turistát tudunk fogadni, illetve lehetőségünk van regionális kézműves termékek és helyi borászok borainak értékesítésére is – vezette fel lapunknak a városi turizmus népszerűsítéséért tett első lépések egyikét Kovács-Gazdag Nikoletta, a Sopron Régió Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Továbbá olyan kivételes adottsággal rendelkezünk itt, melyet más tourinform iroda nem mondhat el magáról: az alagsorban található a Scarbantia Fóruma kiállítás, amely a nyitvatartási idő alatt bárki számára ingyenesen megtekinthető. Tapasztalataink alapján a városba és az irodánkba betérő turisták többnyire belföldiek, de sok vendég érkezik Szlovákiából, Csehországból, Németországból, valamint Japánból, Franciaországból és szép számmal az USA-ból is.

Kovács-Gazdag Nikoletta elmondta, márciusban Sopron megjelent a budapesti utazás kiállításon, ahol különösen a 20–30-as korosztály érdeklődött a város borkultúrája és gasztronómiája iránt. Ők örömmel és nagy számban keresik fel a város új, trendi, fiatalos helyeit a belvárosban.

– A Magyar Turisztikai Ügynökség a Sopron–Fertő-térséget kiemelt turisztikai régiónak határozta meg, és ennek köszönhetően jelentős figyelmet fordít a városra – tette hozzá a turisztikai szakember. – Több televíziós csatorna is forgatott Sopronban és környékén. Készült várost bemutató kisfilm kimondottan a kisgyermekes családok részére, valamint a fiatalok számára, a vonzó, kulináris helyszíneket kiemelve. Továbbá az aktív, illetve kulturális programok után érdeklődők igényeinek megfelelő anyagot is bemutattak már.

A statisztikai hivatal adatai alapján látható, hogy a Sopronba érkező belföldi  vendégforgalom két százalékkal nőtt az év első felében a tavalyi azonos időszakhoz képest. S még egy jellemző példa: a VOLT Fesztivál öt napjára idén összesen 152 ezren látogattak el, az Iron Maiden koncertjét 40 ezren hallgatták, nézték meg. Az ügynevezett Hungary Village program híres youtuberei mutatták be a város nevezetességeit, látnivalóit, programlehetőségeit a csatornáikon több ezer követőjüknek.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.