Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron nem felejt
A hűség napi kitüntetettek és a Széchenyi-ösztöndíjasok dr. Fodor Tamás polgármesterrel, valamint Barcza Attila országgyűlési képviselővel az ünnepség végén Fotók: Griechisch Tamás

Hűség napi ünnepségek és kitüntetések átadása

Sopron nem felejt

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

December 14-e Sopron jeles napja. Ekkor kezdődött az a népszavazás, amelynek eredményeként Sopron és környékének 8 települése magyar maradt! A népszavazás kultikus emlékhelyein, a Széchenyi téri Hűségzászlónál és a Tűztorony Hűségkapujánál díszőrség állt, így is jelezve Sopron nagy ünnepét. A programsorozat az elődök tiszteletével vette kezdetét. A város vezetői megkoszorúzták a Szent Mihály-temetőben Sopronyi Thurner Mihály sírját és a városháza előtti szobrát, majd a Hűségkaput. A Fő téren dr. Fodor Tamás polgármesterhez, dr. Simon István alpolgármesterhez és Barcza Attila országgyűlési képviselőhöz csatlakoztak az érintett települések polgármesterei is. A díszünnepségre a Liszt-központban került sor. Jelenlétével megtisztelte a várost Széles Sándor, a megyei kormányhivatal elnöke és Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke is. Az ünnepi beszédet dr. Fodor Tamás tartotta. A polgármester bevezető gondolataiban utalt arra, hogy „december 14-e az egyik legfontosabb városi ünnepünk, de e napot nemcsak mi ünnepeljük, hanem mindenhol megemlékeznek róla, ahol magyarul beszélnek. Sopron a leghűségesebb város, amellyel nemzetünk illette dicső elődeinket, és amelynek mi örökösei vagyunk.”. Ezt követően Sopron történeti hűségéről szólt, majd felidézte, hogy az 1921-es sikeres népszavazás emlékét a nemzetgyűlés (1922. évi XXIX.) törvénycikkben örökítette meg, és díszítette a város címerét a „Civitas Fidelissima” jeligével, majd a Tűztorony kapuja fölé hűségszobor épült. A kompozíciót 1928. október 14-én avatták fel, többek között az akkori miniszterelnök, Bethlen István jelenlétében. Dr. Fodor Tamás megemlékezett elődjéről, a sikeres népszavazás lánglelkű harcosáról, a város akkori polgármesteréről, dr. Thurner Mihályról, aki 23 évig állt a város élén, a legnehezebb időkben. Mint elhangzott, éppen száz éve, 1918. augusztus 1-jén választották meg Sopron első emberének. 
Idén is megkoszorúzták a város, valamint  a közintézmények vezetői Thurner Mihály szobrát

– A XX. század második fele nehéz évtizedeket hozott a város számára, ezért korszakos jelentőségű gyarapodásra és fejlődésre igazán csak a közelmúltban nyílt meg a lehetőség – folytatta ünnepi beszédét a polgármester. Utalt a Tűztorony felújítására, az információs központ kialakítására, a Fő tér és a Várfal sétány felújítására, a Kőszegi úti aluljáró megépítésére. Szólt immár a polgári kormány adósságelengedő programjáról, majd a 2015 márciusában indult Modern Városok Programról, amely történelmi jelentőségű fejlesztéseket tesz lehetővé az autóút megépítésével, a történelmi belváros rehabilitációjával, a Lövér városrész fejlesztésével és a város gazdasági fejlesztésével.

Ezt követően került sor a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjak, majd a városi kitüntetések átadására. Az elismeréseket dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István alpolgármester és Barcza Attila országgyűlési képviselő nyújtotta át. (A Soproni Téma hagyományainak megfelelően a következő számokban minden kitüntetettet bemutat.) Az ünnepségsorozat a Hűségzászlónál folytatódott. Itt dr. Árvay Györgyné díszpolgár mondta el ünnepi gondolatait, röviden összefoglalva a város „hűségtörténetét”, és kifejtve, hogy mit is jelenthet napjainkban a hűség fogalma, mit mond ez a ma emberének, a mai fiataloknak. Az eseményeken közreműködött Kuzsner Péter zongoraművész és a szimfonikus zenekar kamaraegyüttese, valamint Ács Tamás és Papp Attila, a Soproni Petőfi Színház tagjai.

Sopron kitüntetettjei

Sopron díszpolgárának dr. Árvay Györgyné vegyészt, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete soproni tagegyesületének alapító tagját választották meg. A Pro Urbe díjat Sulyok Gabriella vehette át, posztumus Pro Urbe díjat néhai prof. dr. Závoti Józsefnek adományoztak. Civitas Fidelissima díjban részesült Abdai Géza, valamint a Soproni Városszépítő Egyesület. Árki Jenőné dr. Király Jenő-díjat, Horváth Gézáné Humanitás díjat kapott. A Sopron Kultúrájáért díjat Kovács György vette át. A Sopron Kiváló Pedagógusa díjat Farkas Károlyné és Molnár Lászlóné, a Sopron Sportjáért díjat Kósa István, a Sopron Ifjú Tehetsége díjat Bognár Adrián, az ifj. Flandorffer Ignác díjat Hirschler Judit, a Wälder József díjat dr. Varga Józsefné, a Sopron Szolgálatáért díjat Bálint Hajnalka kapta. Az idei Sopronért Emlékérem díjazottjai: néhai Barna Ferenc Máté, Kőhidi Péter, Lipták Sándorné, Hrobát Edit, Hegedűs Elemér, Kiss János László, Roskó Mária, Gréczi József, Schneider István, Gosztola József, Táp Ferenc, Magyar András, Horváth Roland Krisztián, Szakály László.

Kapcsolódó cikkek

Tájékoztatás a vásárlók érdekében

2024. 03. 06.

Pénteken kezdődött a csökkentett kiszerelésekre vonatkozó, kötelező tájékoztatás a boltokban – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (N...