Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron első emberei

Sopron első emberei

| P. Horváth László | Városi hírek

Sopron város polgármesterei Hummel Kristóftól Lackner Kristófig (1552–1631) címmel jelent meg a Soproni Levéltár gondozásában Dominkovits Péter, valamint Dominkovitsné Szakács Anita hiánypótló műve.

– Az elmúlt években joggal merült fel az az igény és cél, hogy összeálljon Sopron város polgármestereinek jegyzéke – idézte fel a kezdeteket a szerzőpáros. – Ennek elkészültével fogalmazódott meg, hogy az életutak minél szélesebb rekonstruálásával mutassuk be az egykori polgármestereket. Míg a legtöbb magyar város élén bíró állt, Sopron azon kevés települések közé tartozott, ahol valószínűsíthetően az osztrák városok mintájára polgármesternek hívták az első számú városvezetőt. A könyv megírását az a szándék is vezette, hogy városunk lakói, tanulói, tanárai, a múlt iránt érdeklődő polgárok többet tudhassanak meg azokról, aki részben Lackner Kristóf kortársai voltak, vele együtt segítették Sopron fejlődését, illetve annak fenntartását. A köztudatban ugyanis Lackner Kristófhoz kötik Sopron aranykorát, ezt a képet igyekeztünk teljesebbé tenni.  

Ebben a kötetben bemutatják azokat a városvezetőket, akik 1552 és 1631 között irányították Sopront. Az első polgármester Hummel Kristóf, az utolsó pedig Lackner Kristóf. A kettőjük vezetősége közben eltelt időben tizennyolcan álltak a város élén. Az ő életútjukat is megismerhetjük, miközben a térképeknek, festményeknek, fennmaradt írásbeli feljegyzéseknek köszönhetően bemutatják a város akkori történetét, valamint azt is, hogy milyen volt az évszázadokkal ezelőtti Sopron. Az egyik fejezet kitér a város lakosságára, miként a szerzőpáros bemutatja, milyen volt egykor Sopron diplomáciai tevékenysége, kapcsolati hálója.

A fotókkal gazdagon illusztrált könyvhöz dr. Farkas ­Ciprián polgármester írt köszöntőt.

Kapcsolódó cikkek