Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sírtak a harangok
Fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián: Egy a nyelvünk, egy a kultúránk, egy a nemzetünk

Sírtak a harangok

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Sopronban több helyszínen is megemlékeztek a Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára: a parkerdőben felavatták a Trianoni Emlékparkot, a város vezetői koszorút helyeztek el a Hőségzászlónál, valamint a Barátság parkban is. Zúgtak a harangok 16.32-kor, este pedig elsötétült a Tűztorony.

A Soproni Parkerdőben június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján avatták fel a kormányzati forrásból magvalósult Trianoni Emlékparkot. Az átadáson Sopron polgármestere elmondta: a magyar nemzet hosszú történelme során megélt tatárjárást és törökdúlást. Túlélte a pusztító háborúkat, járványokat és túlélte a békediktátumot is. –Trianon különféle országokba osztott szét bennünket, de nem választhat el minket, magyarokat egymástól – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián. – Egy a nyelvünk, egy a kultúránk, egy a nemzetünk. Azt kívánom mindenkinek, aki ide ellátogat, hogy szippantson egy nagyot a hazaszeretet itt található lélektisztító levegőjéből. 

Magyarország ezeréves fáját még a trianoni békeszerződés sem tudta elpusztítani – tette hozzá az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár. Zambó Péter úgy fogalmazott: – Száz éve Magyarország fájának ágait levágták, lombkoronájának kétharmadát lecsonkolták. A személyes tragédiák és a társadalmi veszteségek mellett a gazdasági károk is súlyosak voltak. Trianon a magyar közösségek számára az egyik legtragikusabb szó, de egyben az újrateremtő erő és az összetartozás szimbóluma is, a közös hit és erő, az újrakezdés, a szívek revíziójának ünnepe. Különösen az elmúlt évtizedben az ágak újra hajtottak, a levelek gyarapodtak, így az évezredes fa újra termőre fordult.

Ábrahám István, a TAEG Zrt. vezérigazgatója elmondta: az emlékparkot az Agrárminisztérium kezdeményezésére hozták létre. Azért ezt a helyszínt választották, mert a Soproni Parkerdőnek ez a leglátogatottabb része, évente mintegy egymillióan keresik fel. Az emlékpark Nagy-Magyarországot ábrázolja, az elcsatolt részeket piros, a mai Magyarország területét zöld, a területek között futó sétautakat pedig fehér kövekkel burkolták.

Az avatási ünnepségen részt vettek az állami erdőgazdaságok vezérigazgatói, akiket dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterekkel együtt a létesítmény megvalósításában is közreműködő dr. ifj. Sarkady Sándor történész vezetett körbe az emlékparkon.

A nemzeti összetartozás napja tizedik évfordulóján: 

Sopronban, csakúgy mint az országban több településen, 16 óra 32 perckor, a békediktátum aláírásának időpontjában megkondultak a templomok harangjai. A Széchenyi téri Hűségzászlónál dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte az emlékezésre egybegyűlteket, külön kiemelve, hogy ez a nap egyúttal a nemzeti összetartozás napja is, egy nemzetet alkotunk, éljünk határon innen, határon túl, vagy a világ bármely pontján. A Hűségzászlónál a város vezetése elhelyezte az emlékezés virágait, majd a helyszínről indult útnak a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület emlékmenete a nemzeti összetartozás jegyében. A kora esti órákban a Barátság parkban lévő Trianoni Emlékhelynél a Soproni Erdélyi Kör koszorúzott, a rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint több önkormányzati képviselő is.


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.