Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Séta a belvárosban
A régi soproni mozik nyomába eredtek a decemberi gyorstalpaló résztvevői Fotó: Hainer István

Gyorstalpaló: városjárás havonta egyszer

Séta a belvárosban

| P. Horváth László | Városi hírek

Az új évben is folytatódnak a Soproni gyorstalpaló városismereti séták. Legközelebb február első vasárnapján a kínai emlékek nyomába eredhetnek a résztvevők.

Nem titkoltan azzal a céllal indult másfél évvel ezelőtt a gyorstalpaló városismereti sétasorozat, hogy közelebb hozza egymáshoz a soproniakat, a városban élőket, s mindazokat, akik szeretnének többet megtudni a városról. – Mára már ott tartunk, hogy egy-egy alkalommal két–háromszázan is megjelennek – összegzett Szekeres Kriszta, a program ötletgazdája, a séták vezetője. – Úgy állítjuk össze a programokat, hogy lehetőség szerint mindig legyen egy szakavatott kísérő, aki jól ismeri az adott területet. Volt már vendégünk muzeológus, helytörténész, építész. Az egyes alkalmak végén a több évtizede a városban élők, de a tősgyökeres soproniak is megjegyzik, hogy ismét újat tanultak, bővítették soproni ismereteiket. Baráti társaságok is létrejöttek, de rendszeresen érkeznek részvevők Győrből, Szombathelyről.

A sétasorozat az új évben is folytatódik, minden hónap első vasárnapján délután három órakor indulnak a Liszt-központ elől. Aztán egy, másfél óra múltán ide is érkeznek vissza. Januárban Luther Márton nyomába eredtek, és ennek keretében keresték fel az evangélikus templomot is.

– A következő hónapban igazi különlegességgel készülünk, talán sokan nem tudják, de a kínai művészet, a kultúra nyoma is fellelhető Sopronban – tette hozzá Szekeres Kriszta. – Hogy mindezek hol találhatók? Egyelőre legyen titok, de február másodikán minden kiderül. A tervek szerint ezen a napon a városban vendégeskedik egy kínai zenekar. Az érdeklődök a séta után beülhetnek majd a koncertjükre is.

Megtudtuk, a folytatásban felkeresik majd a Várfal sétányt, illetve kirándulást tesznek a Kuruc­dombra is, májusban pedig az anyák napjához kapcsolódóan a híres soproni asszonyok emlékét idézik fel.

Kapcsolódó cikkek