Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Rövidülő várólisták
Dr. Sztancs György, a traumatológia–ortopédia osztály osztályvezető főorvosa Fotó: Griechisch Tamás

Rövidülő várólisták

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Hét év alatt harmadára csökkent a csípő- és térdprotézis-műtétek várólistája a Soproni Gyógyközpontban, idén 313 tervezett műtétet végeznek az ortopédiai és traumatológiai ellátásban.

– Csökkentek a tervezhető egészségügyi műtétek várólistái – jelentette be a közelmúltban az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta, az elmúlt öt évben az akkori 70 ezres betegszámhoz képest mára a tervezhető beavatkozásokra várók száma 28 ezerre csökkent, ezzel Magyarország az európai középmezőnybe került. 

6 hónapra csökkent a várakozási ideje azoknak, akik csípőprotézis-műtétre várnak Sopronban és az ellátási körzetben. – 2012. január 1-től vezetem az osztályt, 28 ággyal az akut traumatológiai, elektív traumatológiai és sportsebészet mellett ortopédiai profillal is rendelkezünk, évi 1700 műtétet végzünk – mondta el a Soproni Témának dr. Sztancs György osztályvezető főorvos. – Közel 20 éve végzünk csípő- és térdprotézis-műtéteket szép eredményekkel. 2014-ben indult a várólistacsökkentési program, 2012-ben 670 név szerepelt a várólistán, ezzel szemben jelenleg 230-an várnak valamilyen implantációs műtétre. Idén év végéig 313 tervezett operációnk lesz. Ebből 113-at az Állami Egészségügyi Ellátó Központ finanszíroz a kórházunknak.

Dr. Sztancs György beszélt arról is, hogy a várakozók száma mellett a várakozási idő is lerövidült az ellátásban. A térdprotézis-műtétek esetében 10–12, csípőprotézis esetében 6 hónapon belüli a műtéti előjegyzés. A Soproni Gyógyközpontban a legmodernebb és legmagasabb minőségű protézisekkel dolgoznak. – Az ortopédiában és traumatológián is a legkorszerűbb eljárással operálunk, a csípőprotézis beültetésénél például nem vágunk át izmot.

A Soproni Gyógyközpont traumatológiai–ortopédiai szakterületén jelenleg 11 orvos és további két rezidens dolgozik. – Jó a korfa, több tehetséges fiatal kollégánk is van, és szerencsére az osztályunk ápolói és gyógytornászi gárdája is kimagasló szakmai teljesítményt nyújt – zárta az osztályvezető főorvos.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.