Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Röviden

| Munkatársunktól | Városi hírek

Városi hírek.

A remény fénye

Ég a második gyertya a város adventi koszorúján. – Advent időszaka a felkészülés ideje, hogy alkalmasak legyünk befogadni a visszatérő, megújuló fényt, méltóvá váljunk a karácsony átélésére, megünneplésére – mondta a vasárnapi gyertyagyújtáson Magas Ádám önkormányzati képviselő.

Pelikán András evangélikus lelkész pedig arról beszélt, hogy advent időt ad a felkészülésre, arra, hogy lélekben is tudjunk hangolódni az ünnepre. A gyertyagyújtáson a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium diákjai adtak műsort.

Nemzetiségi délután

A német és a horvát nemzetiségek, valamint a borlovagok szerveztek közös délutánt a Rejpál-házban – adta hírül facebook-oldalán dr. Farkas Ciprián. A polgármester azt írta: a centenárium emlékévében hangsúlyozni kell az összetartozás fontosságát.

Emlőszűrő nap

A mellrák elleni küzdelem jegyében december 11-én szűrőnapot szervez a Soproni Gyógyközpont. Szombaton 8 és 13 óra között előjegyzés nélkül várják az V. épületben (diagnosztikai tömb) azokat a 45 évnél idősebb hölgyeket, akiknek két éven belül nem volt mammográfiás vizsgálata. 65 év felett a szűréshez háziorvosi beutaló szükséges. 

Különdíjas néptáncegyüttes

A szakmai zsűri különdíját nyerte el a soproni Testvériség Táncegyüttes a körmendi Lajtha László koreográfiai versenyen. Csoltóiné Szalai Márta és Csoltói József „Glück auf Brennberg” című táncát Sopron és környéke „Hienz” és Brennbergbánya néphagyományainak megőrzéséért ismerték el az ítészek. A soproniak a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség különdíját kapták meg.

Elmarad a 24 órás asztalitenisz

Elmarad a december 11–12-re meghirdetett 24 órás asztalitenisz – tájékoztatták szerkesztőségünket a szervezők. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a Turris SE az 1921-es népszavazás emlékére hirdette meg a versenyt, amelyet azonban a járvány miatt töröltek. 

Trefort Ágoston-díj

Kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Trefort Ágoston-díjat adományozott dr. Závoti Józsefné PhD-nek, a Soproni Egyetem Benedek-kara docensének dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter a magyar felsőoktatás napja alkalmából. A Trefort Ágoston-díj azoknak az állami és egyházi fenntartású intézményben dolgozóknak adományozható, akik az oktatás érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeznek.

Kitüntetett pedagógusok

Soproni kötődésű pedagógus házaspár, Pápai Gyula és Pápai Gyuláné is megkapta a Rátz Tanár Úr Életműdíjat. 21. alkalommal adták át az országos elismerést, amellyel pedagógusokat díjaznak, akik a matematika-, fizika-, kémia- vagy biológiaoktatás területén kimagasló teljesítményt nyújtanak, aktívan részt vesznek a tehetséggondozásban. A házaspár a fertődi általános iskolában kezdte a pályáját, mindketten matematika–fizika szakos tanárként dolgoztak. 1991-től Pápai Gyula a soproni Vasvilla-iskolában tanított.

Okoserdő-fejlesztés

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és az Albacomp az első hazai okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok, valamint az adatokat feldolgozó rendszer kifejlesztésére. A fejlesztéssel meg tudják figyelni az erdők állapotát, előre lehet jelezni a változásokat. A Soproni Egyetem által létrehozott „Okoserdő” technológia a digitalizáció eszközeivel támogatja az erdők felkészítését a klímaváltozásra. A megállapodásnak köszönhetően olyan hálózati lefedettség és eszközpark válik elérhetővé, amellyel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. területén lévő leárnyékolt völgyszakaszokból is biztonságosan érkezhet információ. Az együttműködés keretében az Albacomp a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karával okosszenzorokat fejleszt és gyárt, a Tanulmányi Erdőgazdaság által biztosított erdőterületen gyűjtött adatokból létrehozott adatbázist pedig a Soproni Egyetem rendelkezésére bocsátja elemzésre, kiértékelésre.


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.