Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lopás?

Jegyzet

Lopás?

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Számomra egészen döbbenetes volt az a hír, miszerint Ausztriában bizonyos sebességhatárok átlépése után a rendőrség lefoglalhatja a vétkes autóját, és ad abszurdom el is árverezheti.

Március eleje óta él a szigorítás, amely akkor lép életbe, ha lakott területen 80 kilométer per órával, azon kívül pedig 90-nel haladja meg a sebességhatárt. Azzal nincs semmi bajom, ha valakit ilyen durva szabálysértés (?) után szigorúan, nagyon szigorúan megbüntetnek, hiszen mások életével is játszik. Az intézkedés azonban – legalábbis szerintem – számos jogi és morális kérdést is felvet. Először is: hogyan lehetséges más vagyonát elvenni? Nem más ez, mint lopás, csak más köntösbe öltöztetik. Azután mi van akkor, ha a gyorshajtó nem a saját, hanem más autójával szegte meg a szabályokat? Amennyiben az (lenne) a cél, hogy a vétkes ne üljön többé volán mögé, akkor könnyen kijátszható a rendelkezés, ha vesz (vagy bérel) egy másik autót. Milyen alapon veszik el az én autómat, amelyet kölcsönadtam? Mit tehetnek az autókölcsönzők?

Sajnos az intézkedés nemcsak elméleti síkon érdekes, ugyanis már voltak olyan autósok (közöttük magyar is), akik durván átlépték a sebességhatárokat. Tehát értem én az osztrákokat, hogy valamit tenni kell az ámokfutók ellen, de abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy erre jó módszer az autók lefoglalása. Persze nyilván megvizsgálták az ügy minden aspektusát, és lehet, hogy a hivatalos jog szerint minden rendben, én mégis másképp érzek.

Mint ahogy azzal sem értek egyet, hogy egy háborúzó ország elvileg vétlen állampolgárainak a külföldi vagyonát (és annak jövedelmét) lefoglalják, esetleg értékesítsék. Ez most az orosz–ukrán háború kapcsán aktuális, de mielőtt valaki véletlenül vagy szándékosan félreértené (félremagyarázná), sietve leszögezem, hogy bárkinek a vagyonáról is van szó. Legyen akár orosz, akár ukrán, akár más nemzetiségű a tulajdonos, én úgy gondolom, tisztességtelen eljárás elvenni az értékeit. Az persze más kérdés, ha az illető háborús bűnös, vagy nem szabályosan szerezte a vagyonát, de akkor az utóbbi esetben más eljárást kell(ene) alkalmazni.

Lehet, a nemzetközi jog ezt is megengedi. Lehet, de az én véleményem szerint ez is lopásnak számít a jog köntösébe csomagolva. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.