Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Parkinson-kór – a reszkető bénulás
A Parkinson-kór első tünetei a beszűkült mozgás, csoszogó járás, sajátos testtartás, remegés, izommerevség, mimikaszegény arc Fotóillusztráció

Parkinson-kór – a reszkető bénulás

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Lelkileg és fizikailag is megterhelő lehet, ha Parkinson-beteget ápol a család. A betegség nem gyógyítható, viszont a beteg életminősége – gondos ápolással – javítható.

A Parkinson-kór egy neurológiai degeneratív betegség, melynek következtében a dopamintermelő idegsejtek nagy számban pusztulnak el. Magyarországon minden 1000. ember szenved ebben a kórban, 65 év felett ez a szám megduplázódik. – A betegség első tünetei a beszűkült mozgás, apró léptű, csoszogó járás, sajátos testtartás, remegés, izommerevség, mimikaszegény arc, gyakori elesések – mondta el a Soproni Témának Gigler Károlyné, a Soproni Gyógyközpont neurológiai osztályának vezető ápolója.  

– A mozgásszegény vagy mozgásképtelen állapot lehet átmeneti és váratlanul is bekövetkezhet. A betegség folyamán a járás megváltozik, csökken a lépéstávolság, nehéz az egyensúly megtartása, hirtelen megforduláskor el is eshet a beteg. Ennek következménye törés, ficam lehet, ami tovább rontja az életminőséget. Gyakori a kommunikációs nehézség, a beszéd lelassul. Elsődleges feladat a hozzátartozó felvilágosítása. Elmondjuk, hogy a rendszeres testmozgás javítja a gyógyszerek hatásosságát és a beteg hangulatát. Biztatni kell a betegeket a sétára, kertészkedésre, és hagyni, hogy ezeket a saját ütemükben végezhessék el. Fontos a biztonságos otthoni környezet kialakítása.

Változás állhat be az étkezésben is, segítség a betegnek, ha az ételt előre felszeletelik, speciális evőeszközt használnak. Fontos, hogy a közös étkezésből ne rekesszék ki a Parkinson-kóros embereket. A súlyvesztésre fordítsanak megfelelő figyelmet, ezt el lehet kerülni, ha napi 6–7 alkalommal kisebb adagokat fogyaszt a beteg.

A kórházi tartózkodás során a biztonságos, balesetmentes környezet, a megfelelő étrend, a gyógyászati segédeszközök adottak, gyógytornász, logopédus segíti az ápolást. Orvosok felügyelik a beállított terápia hatásosságát. – Miután otthonukba bocsátottuk a beteget, ez a sokrétű feladat a családra hárul. Nagyon fontos, hogy a betegek rendszeresen jelentkezzenek kezelőorvosuknál ellenőrzésre. A családnak az új helyzetet el kell fogadnia, meg kell értenie, ugyanakkor az ápolás fizikailag és lelkileg is nagyon megterhelő lehet – zárta a vezető ápoló.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.