Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Párbeszéd Sopronban is
Dr. Dukai Miklós önkormányzatokért felelős belügyminisztériumi államtitkár azért érkezett Sopronba, hogy a térség polgármestereivel áttekintse a brüsszeli téves szankciós politika miatt kialakult válsághelyzetet. Fotó: Filep István

Dr. Dukai Miklós: A cél az önkormányzatok működőképességének fenntartása

Párbeszéd Sopronban is

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Lényeges célkitűzés, hogy az önkormányzati alapintézmények, a bölcsődék, az óvodák és az iskolák, valamint a szociális hálózat működőképességét hosszú távon is fenntartsák a települések – mondta dr. Dukai Miklós államtitkár városunkban.

Sopronban a múlt héten a városházán találkoztak a térség polgármesterei dr. Dukai Miklós önkormányzatokért felelős belügyminisztériumi államtitkárral és Barcza Attila országgyűlési képviselővel, hogy áttekintsék a brüsszeli téves szankciós politika miatt kialakult válsághelyzetet, amely magas inflációhoz és elszabadult energiaárakhoz vezetett. A települések vezetői egyetértettek a helyzet értékelésével és azzal a levéllel is, amelyet ­Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke küldött az Európai Bizottság elnökének, hiszen az elhibázott szankciók következményei és az eddig visszatartott uniós források hiánya az önkormányzatokat is súlyosan érintik.

Dr. Dukai Miklós a megbeszélést követően a sajtónak nyilatkozva elmondta: a kormányzat azt kérte az önkormányzatoktól, hogy készítsenek egy menedzsertervet, áttekintve a kötelező és vállalt feladataikat. Alapvető célkitűzés, hogy az önkormányzati alapintézmények, a bölcsődék, az óvodák, és az iskolák, valamint a szociális hálózat működőképességét hosszú távon is fenntartsák. A kormány folyamatos párbeszédet tart fenn az önkormányzatokkal. A kritikus helyzetbe került települések pedig még pályázhatnak az úgynevezett rendkívüli működési alapra abban az esetben, ha működőképességük vagy közfeladataik ellátása veszélybe kerül.

A menedzsertervek áttekintése után a kormány módosíthatja a következő év költségvetését. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.