Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ősszel irány a múzeum!
Becska Zsóka óvodapedagógus a Macskakő Gyermekmúzeum udvarán mesélt. Fotó: Filep István

Fesztivál: Családi programok, kiállítás, túra, előadások, pályázat

Ősszel irány a múzeum!

| Huszár Judit | Városi hírek

Múlt héten kezdődött és egészen november közepéig tart a múzeumok őszi fesztiválja. Az országos programsorozathoz ezúttal is színes kínálattal csatlakozott a Soproni Múzeum.

Gyermekzsivajtól volt hangos szombaton a Szent György utca – együtt repültek kicsik és nagyok a mese szárnyán. A múzeumok őszi fesztiválja keretében hétvégén a Macskakő Gyermekmúzeumban családi mesedélutánt tartottak. A népszerű programon soproni óvodapedagógusok mondókáztak, zenéltek, meséltek, valamint a Bánfalvi Óvoda óvodásainak alkotásaiból kiállítás is nyílt, ami megtekinthető október 31-ig.

– Nagy siker volt az őszi fesztiválunk kezdőprogramja, a múzeumi börze a Lenck-villában – tájékoztatta lapunkat Szabadhegyi Zita, a Soproni Múzeum közönségkapcsolati munkatársa, megyei múzeumi koordinátor. – Közel százan vettek részt a rendezvényen, 21 soproni és környékbeli kulturális és turisztikai attrakció mutatkozott be a döntően pedagógus érdeklődőknek.

Az idei őszi fesztivál mottója a Múzeumi harmónia – igyekeznek a szakemberek arra is rávilágítani, hogy a múzeumok milyen sokrétűen tudnak hozzájárulni a harmonikus élethez, a testi és a szellemi jóléthez. Mivel 2021-ben ünnepeljük a soproni népszavazás 100. évfordulóját, ezért ehhez is kapcsolódik számtalan program. A Nagyrondellánál látható időszaki szabadtéri kiállításához például szabadtéri múzeumi órára várják a diákcsoportok jelentkezését.

A soproni zsidóság szakrális és hétköznapi helyszíneit járhatják végig a múzeummal a Mesél Sopron zsidó múltja című városi sétán október 10-én, vasárnap délután 3 órától. Dr. Tóth Imre és dr. ifj. Sarkady Sándor történész, valamint Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóarchívumának vezetője ismeretterjesztő előadásokat tart az 1921-es eseményekről. A családoknak az őszi szünetben (október 29-én 14 órától) egy különleges nyomozós játékot indítanak Mentsük meg Julcsit! címmel. Valamennyi program részletes leírása megtalálható a www.oszifesztival.hu oldalon. 

Megújult A családi legendárium: Idén is meghirdeti A családi legendárium című irodalmi pályázatot általános és középiskolásoknak a Macskakő Gyermekmúzeum. Ezúttal újdonság, hogy nemcsak írott formában várják a pályaműveket, hanem telefonnal készített hangfájlokkal, videókkal is pályázhatnak a fiatalok. A pályázatot szakmai zsűri értékeli, a legjobbakat két kategóriában díjazzák, a nyeremény pedig ezúttal közös sütizés és pizzázás. A pályaműveket október 15-ig várják, a díjkiosztó november 9-én lesz.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek