Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Okos gyerek lesz az okoseszközöktől?
Kóczán Bálint legújabb könyvével – gyakorló apukaként ő is minden nap szembesül a digitális eszközök okozta kihívásokkal. FOTÓ: FILEP ISTVÁN

Okos gyerek lesz az okoseszközöktől?

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Nemrégiben jelent meg lapunk munkatársának, Kóczán Bálintnak a könyve, Okos gyerek lesz az okoseszközöktől? címmel.

Mikor vegyek mobilt a gyermekemnek? Meddig nyomkodhatnak a gyerekek? Milyen veszélyek leselkednek  rájuk? Miben gátolják a kütyük a fejlődésüket? – ilyen és hasonló kérdések tucatjaival szembesülnek a szülők, amikor csemetéjük belenő az online térbe. – A digitális világ kérdésével sokan foglalkoznak, de ez mégsem elég – szögezte le Kóczán Bálint újságíró, műsorvezető. – Háromgyermekes apaként tapasztalom, hogy ez egy olyan kihívás, amellyel idővel minden szülő szembesül: a digitális világ egy szempillantás alatt beszippantja a gyereket. Fontosnak tartottam megvilágítani, valóban kártékonyak-e ezek az eszközök, illetve ha már használják a gyerekek, hogyan lehet az előnyükre fordítani. A kötetben szakmai tanulmányokat vizsgálok. Nagy segítséget kaptam dr. Bodnár Máriától, a Soproni Gyógyközpont Gyermekpszichiátriai Szakrendelésének és a Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály Ifjúságpszichiátriai Részlegének vezetőjétől. 

A doktornő több évtizedes praxisa alapján osztotta meg tapasztalatait a témával kapcsolatban, és hiteles, hasznos tanácsokat is ad a szülőknek. A könyvben a szerző bemutatja a digitális világ sokszínű palettáját is a televíziótól, a telefonoktól a videójátékokon és közösségi médián át a videósok/ vloggerek tevékenységéig – olvashatunk az eszközök fejlődéséről, jellemzőiről, a gyerekekre gyakorolt hatásairól. A kiadvány a napokban került a könyvesboltok polcaira, de az érdeklődők a szerzőtől is beszerezhetik (elérhetőségek a közösségi oldalán). 

– Az írás a hobbim, a kevés szabadidőmben szívesen művelem – tette hozzá Kóczán Bálint. – Pár éve megjelent a Házi sörkalauz című kiadványom, amely már a második kiadásban kerül a boltokba, de foglalkoztam regényekkel, drámákkal is. A terveimben szerepel – a szépirodalom mellett – érdekes, színes könyvek írása, például a világ szép tájairól, a mesés tengerpartokról, csodatevő zöldségekről gyümölcsökről, gyógynövényekről.

Kapcsolódó cikkek