Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyáron nyit az erdő háza
A látogatóközpontban egy interaktív kiállító- és oktatótermet is kialakítanak. Felvételünkön dr. Sándor Gyula (j2), a TAEG Zrt. vezérigazgatója, valamint dr. Farkas Ciprián (j1) polgármester.

Hamarosan újabb attrakcióval bővül a Soproni Parkerdő

Nyáron nyit az erdő háza

| P. Horváth László | Városi hírek

Már érkeznek az állatok a Muck területén lévő Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpontba. A tervek szerint augusztus elején nyitják meg a Soproni Parkerdő szívében az új létesítményt.

Gyakorlatilag elkészült az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont. Mindezt dr. Farkas Ciprián polgármester személyesen is megtapasztalta a múlt pénteken tartott bejáráson. Az esemény „idegenvezetője” dr. Sándor Gyula, a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. vezérigazgatója, valamint Bánáti László parkerdei és kommunikációs igazgató volt.

– A Soproni Parkerdő szívében lévő létesítmény mintegy kettő és fél hektáron terül el – kezdte dr. Sándor Gyula. – Öt kifutón mutatjuk be a hazánkban élő nagyvadállományt: az őzet, a dámszarvast, a gímszarvast, a vaddisznót és a muflont. Az első állatok már meg is érkeztek hozzánk. A vadaspark közepén lévő fahíd alatt lesz megtekinthető az apróvadállomány és számos madárfaj. A főépület melletti látványtó a récék élőhelye lesz. Az erdei iskolásokra gondolva külön tantermet is kialakítottunk, ahol a foglalkozásokat lehet tartani. Harmadrészt pedig számítunk az egyetemistákra is. Ők szerepet vállalhatnak az üzemeltetésben, és emellett fontos: állandó gyakorlati helyszínt is biztosítunk számukra.

A vezérigazgató kiemelte, a létesítményen belül a jelentősebb munkák befejeződtek, jelenleg az átadás–átvételnél tartanak. A tervek szerint a látogatóközpontot augusztus elején nyitják meg. Az építést lapunk folyamatosan nyomon követi, legutóbb áprilisban írtunk a beruházásról (Erdő háza és vadaspark, Soproni Téma, 2021. április 21.). A beruházás a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködve, mintegy 500 millió forint kormányzati támogatásnak köszönhetően valósul meg.

Dr. Farkas Ciprián polgármester elismerően szólt az erdő házáról. Mint fogalmazott: újabb attrakcióval bővült a Lövérek városrész. Az uszoda mellett, reményei szerint, kedvelt célpontja lesz a soproniaknak, valamint a városunkba látogató turistáknak.

– A városfejlesztési munka nem magányos műfaj, nagyban számítunk a soproni polgárok, a civil szervezetek, az intézmények és a helyi vállalkozások véleményére – fogalmazott dr. Farkas Ciprián. – Ebben a folyamatban jó szövetségesünk az erdőgazdaság: üzemelteti a parkerdei sétautakat, a kilátókat, a tornapályát, valamint a tevékenysége során számos közjóléti feladatot lát el. A közeljövőben pedig egy hiánypótló fejlesztés fejeződik be a Muckon.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.