Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nem múló emlékezet

Drámaiságában is gyönyörű táncjáték idézte 1956-ot

Nem múló emlékezet

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Sokrétű és érdekes programokkal emlékezett Sopron az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára. Volt kamaraszínházi előadás, filmvetítés és zongorahangverseny. A hagyományoknak megfelelően az egyetemisták is felidézték a történteket.

A soproniak a Széchenyi téri 1956-os emlékműnél ünnepeltek.


Az esemény szónoka Firtl Mátyás volt. Sopron és környéke országgyűlési képviselője bevezető gondolataiban az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékezett, majd városunk eseményeire utalva kiemelte, Sopron ezekben a napokban is hű maradt önmagához, és igent mondott a szabadságra az ország és a nép érdekeinek megfelelően, mert mindig az a legfontosabb kérdés, hogy mi az ország érdeke.


Ez volt a kérdés 1956-ban és ez a kérdés napjainkban is. „Mi a családok érdeke, mi a dolgozni akarók érdeke, mi a vállalkozó magyarok érdeke, mi a fiatalok, mi a nyugdíjasok érdeke, az előző években kárt szenvedettek érdeke, mi a civil szervezetek, településeink érdeke, mi a közösségeink érdeke, mi az ország érdeke? 1956 szellemiségéhez ez az egyetlen, méltó közéleti, közösségi és egyéni viszonyulás.”

A szónok ezt követően kijelentette: „Mi, amikor kellett, mindig megvívtuk a magyar és az európai érdekek értékelvű harcát. Ezt tesszük most is, 2017-ben, amikor megvédjük határainkat a jogtalanul betolakodókkal szemben”, majd azzal zárta ünnepi beszédét, hogy mindannyiunk történelmi felelőssége és küldetése, hogy Magyarországot úgy tegyük erőssé, hogy minden magyar jól érezze magát e hazában.

Firtl Mátyás
A megemlékezésen közreműködött Szarka Gyula Kossuth-díjas előadóművész. Az ünnepség zárásaként Corvin köziek címmel mutatott be táncjátékot a Sopron és a Zala Táncegyüttes, amely drámaiságában is gyönyörű volt. A táncosok húsz percbe sűrítve elevenítették fel – a Corvin köziek történetén keresztül – a forradalom és szabadságharc felemelő pillanatait és eltiprását. A darab koreográfiáját Varga János készítette.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.